Svijet
0

Carla Del Ponte u komisiji UN-a za istraživanje zločina u Siriji

FENA
Carla del Ponte
Carla del Ponte
Sutkinja Carla Del Ponte i specijalni izvjestitelj UN-a o Sjevernoj Koreji Vivit Muntarbhorn imenovani su za povjerenike u UN-ovoj istražnoj komisiji za Siriju, saopćila je u petak predsjednica Vjeća za ljudska prava Laura Dupuy Lasserre.

"Budući da je Vijeće danas produžilo mandat Komisiji do marta 2013. godine i s obzirom da nema znakova poboljšanja na terenu, želim predložiti pojačavanje komisije za dva člana", kazala je Dupuy Lasserre, posljednjeg dana zasjedanja Vijeća.

"Imenujem Carlu Del Ponte iz Švicarske i Vivita Muntarbhorna s Tajlanda", dodala je ona istaknuvši njihovo veliko profesionalno iskustvo.

Bivša glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Del Ponte, danas uz penziji, stekla je reputaciju zbog lova na ratne zločince u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Muntarbhorn je bio specijalni izvjestitelj UN-a o Sjevernoj Koreji od 2004. do 2010. godine i specijalni izvjestitelj UN-a o prodaji djece, prostituciji djece i dječju pornografiju od 1990. do 1994.

Komisija računa na podršku dvadesetak stručnjaka i specijalista. Šest stručnjaka bi trebalo da se pridruži zbog proširenja misije Komisije o kojem je Vijeće odlučilo u petak, izjavila je Lasserre za medije.

Više od 30.000 ljudi, većinom civila, ubijeno je u sukobima od početka pobune u martu 2011. godine, koja se pretvorila u građanski rat, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.