Svijet
0

Carla del Ponte pred Vijećem sigurnosti

FENA
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte danas pred Vijećem sigurnosti UN-a podnosi izvještaj o radu Haškog tužilaštva.

Ona je nagovijestila da će UN izvijestiti o poboljšanju saradnje Srbije s Haagom, ali i insistirati na hapšenju preostalih bjegunaca - naročito Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Glasnogovornica Haškog tužilaštva Olga Kavran izjavila je beogradskim medijima da će izvještaj "sadržati i sve pozitivne stvari na polju saradnje Srbije s Haškim tribunalom", uključujući i hapšenje Vlastimira Đorđevića u Crnoj Gori.

"Izvještaj Carle del Ponte pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija odražavat će sve što se dešavalo u vezi sa saradnjom Srbije s Tribunalom - od hapšenja Zdravka Tolimira do pristupa dokumentima, a naravno i hapšenje Vlastimira Đorđevića", rekla je ona.

U međuvremenu, predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija "izričito odbija bilo kakvo opterećivanje procesa saradnje s Haškim tribunalom novim zahtjevima".

On je to izjavio u vezi s nagovještajima da bi hapšenje Radovana Karadžića moglo da postane nova obaveza Srbije u procesu saradnje s Haagom, javio je BBC.

On je u izjavi jednoj beogradskoj televiziji naglasio da "ne postoji ni jedan jedini stvarni dokaz da je Radovan Karadžić ikada viđen na prostoru Srbije".