Svijet
0

Carla del Ponte i trgovina organima

FENA
Daily Telegraph je objavio u petak osvrt na najnoviju knjigu "Lov" bivše haške tužiteljice Carle del Ponte, a posebna pažnja posvećena je dijelu u kome ona iznosi sumnje da su tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, uz znanje zvaničnika OVK-a, srpskim zarobljenicima vađeni organi i prodavani na međunarodnom crnom tržištu.

Stotine mladih Srba su, uz sagalasnost vođa OVK-a, deportovane u sjevernu Albaniju gdje su im vađeni bubrezi, a nekad i drugi vitalni organi, nakon čega bi umrli, citira Daily Telegraph odlomke iz knjige Carle del Ponte.

Napominjući da je Carla del Ponte "jedan od najpoznatijih tužilaca za ratne zločine na svijetu", list u okviru osvrta na knjigu prenosi i demanti jednog od savjetnika kosovskog premijera i bivšeg zapovjednika OVK-a Hashima Thaqija, koji je u četvrtak rekao da su tvrdnje o trgovini organima "samo proizvod njezine mašte".

Daily Telegraph navodi i da je Beograd nedavno, na osnovu pisanja bivše haške tužiteljice, pokrenuo vlastitu istragu o ovim navodima, a da su tvrdnje iz njene knjige bile toliko šokantne čak i za narode na Balkanu - već navikle na svakojake užase u nedavnim ratovima - da su dodatno pogoršale već veoma napete odnose između Srbije i njene "bivše pokrajine" koja je prije dva mjeseca proglasila nezavisnost.