Svijet
0

Carla del Ponte: 11. septembar je bio seizmički šok

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte ocijenila je u utorak u Haagu da su napadi od 11. septembra u New Yorku bili "seizmički šok" koji je humanitarne intervencije okrenuo u korist samoodbrane protiv terorizma.

Jedanaesti septembar 2001. "izazvao je seizmički šok, koji je rasprave o intervencijama za spašavanje potlačenog stanovništva, žrtve zločina velikih razmjera, humanitarnu intervenciju, okrenuo u korist samoodbrane čiji je cilj zaustaviti terorizam i iskorijeniti ga u raznim zemljama", rekla je Del Ponte.

"U uporedbi finansijskih sredstava i vremena za vođenje ratova, sredstva koja se daju za gonjenje onih koji su počinili genocid, ratne i zločine protiv čovječnosti su jako mala", nastavila je Del Ponte.

Ona je ponovo zatražila hapšenje političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića i vojnog Ratka Mladića, optuženih za genocid u Srebrenici.

"Kako opravdati da su 12 godina nakon tih zvjerstava, tokom kojih je ubijeno 7.500 ljudi, glavni krivci još uvijek bjegunci. Je li to međunarodna zajednica izgubila interes za našu stvar i za one koji su preživjeli Srebrenicu?, zaključila je ona.