Papa Benedict XVI
0

"Carla Bruni nije dobrodošla u Vatikan"

Sarajevo-x.com
Papa Benedict XVI u društvu Nicolasa i Carle Sarkozy tokom putovanja u Francusku 2008. (Foto: AP)
Papa Benedict XVI u društvu Nicolasa i Carle Sarkozy tokom putovanja u Francusku 2008. (Foto: AP)
Papa Benedict XVI je rekao francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju prilikom njegove posjete Vatikanu da njegova žena Carla nije dobrodošla, jer bi talijanski mediji mogli objaviti njene golišave fotografije, piše "Telegraph".

Vatikanski zvaničnici su poslali jasnu poruku francuskom ambasadoru koja se tiče prisustva supruge francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i supermodela talijanskog porijekla Carle Bruni-Sarkozy tokom njegovog putovanja u Rim i razgovora sa Papom.

Prema pisanju satiričnog sedmičnog lista "Le Canard Enchaine", Papa je bio zabrinut da će prisustvo prve dame Francuske podstaknuti talijanske novine da objave njene fotografije na kojima je oskudno odjevena ili potpuno gola. Zbog toga je Carla ostala u Parizu.

Ovakve fotografije je moguće često naći u francuskoj i internacionalnoj štampi.

Na fotografiji sa naslovnice jednog španskog magazina koja je objavljena u februaru 2008. godine nekoliko sedmica prije vjenčanja sa francuskim predsjednikom, Carla sjedi na kožnoj sofi ne noseći na sebi ništa osim dubokih čizama.

Crno-bijela fotografija na kojoj rukama prekriva intimne dijelove svog tijela, bila je na aukciji tokom njene prve posjete Velikoj Britaniji u martu 2008. godine.

Sarkozy je zahtijevao privatni razgovor sa Papom kako bi pridobio većinu konzervativnih katoličkih birača koji su bili šokirani deportacijom Roma tokom ljeta ove godine. Taj potez je kritikovao i Vatikan. Ankete su pokazale da je njegova popularnost opala sa 61% na 47% u posljednjih godinu dana.

Nicolas i Carla Sarkozy nisu komentarisali tekstove u medijima.