Svijet
24

Carl Bildt: Zovu me opakim antisrbinom

Piše: Am. Dž.
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši visoki predstavnik u Bosni Hercegovini Carl Bildt reagovao je na Twitteru na pisanje Dmitryja Babicha, novinara i kolumniste koji je u posljednjem tekstu za Russia Today optužio Bildta da ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sprema istu sudbinu kao Slobodanu Miloševiću.

"Ruski kolumnista proglasio me opakim antisrbinom i antirusom koji kuje zavjere po Balkanu. Pomućeni umovi", napisao je Bildt na Twitteru.

Babich u svom tekstu navodi da je Bildt, koji je vladao Bosnom i Hercegovinom poslije rata, sada veoma aktivan u Ukrajini nudeći brojne kazne za Rusiju kao što je nudio kazne za bivšu Jugoslaviju.

Ističe da je Bildt bio i kandidat za premijera Ukrajine i da je tu poziciju odbio. Navodno za premijera ga je predložio krug ljudi blizak predsjedniku Ukrajine Petru Poroshenku.

"Hoće li Bildt uspjeti u tome da od Putina napravi drugog Miloševića? To će biti teško, jer ruski lider je naučio lekciju nakon onoga što se desilo Miloševiću, koji je vjerovao zapadnim zemljama potpisavši Dejtonski mirovni sporazum", piše Babich.

Dodaje da Bildt nikada nije žalio za žrtvama i protjeranima među civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti, koje je bilo na udaru hrvatskih vojnih snaga u tzv. Republici Srpskoj Krajini. Također, kako navodi Babich, Bildt nikada nije iskazao žaljenje za žrtvama bombardovanja koje je proveo NATO 1999. godine u Srbiji.