Svijet
0

Cameron: Međunarodna zajednica neće priznati referendum na Krimu

Anadolija
David Cameron
David Cameron
"Međunarodna zajednica neće priznati referendum na Krimu, koji krši međunarodno pravo", rekao je premijer Velike Britanije David Cameron.

Podsjetivši da je Velika Britanija suspendovala svoje učešće na pripremnim sastancima za samit zemalja članica G8, Cameron je rekao kako smatra da nije ispravno održati takav samit pod ovim uslovima.

“Velika Britanija će ponovno razmotriti vojnu saradnju s Rusijom, kao i dozvole za izvoz oružja", rekao je Cameron.

On je istakao važnost formiranje grupe za dijalog između Rusije i Ukrajine, dodavši da će uslijediti sankcije za Rusiju, ukoliko ona ne bude htjela sarađivati na ovom polju. Sankcije predviđaju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Cameron je kazao da će biti i ekonomskih sankcija za Rusiju, ukoliko ruska vlada ne uloži napore za smanjenje napetosti, istaknuvši važnost održavanja fer i slobodnih izbora u Ukrajini.

Sutra će biti napravljena lista ruskih zvaničnika kojima će biti uvedena zabrana ulaska u Veliku Britaniju i zamrznuta imovina.

Na Krimu bi se sljedeće sedmice trebao održati referendum u kojem će narod glasati za ili protiv pripajanja Krima Rusiji. Autonomna Republika Krim, gdje više od polovinu stanovništva čine Rusi, prema međunarodnom pravu, pripada Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA)