Posjeta Libiji
0

Cameron: Britanija će pomoći u hvatanju Gadafija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski premijer David Cameron, koji je u četvrtak zajedno s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem posjetio Libiju, poručio je da će Velika Britanija pomoći u hvatanju svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija.
  • Ovo nije gotovo. Pomoćićemo vam u pronalaženju Gadafija i njegovom privođenju pravdi, kazao je Cameron, javljaju agencije.

Britanski premijer je uputio snažnu poruku pristalicama svrgnutog lidera da "odustanu od borbe" i najavio da će se misija NATO nastaviti "dokle god je to potrebno" kako bi se zaštitili građani Libije.

Sarkozy je istakao da Gadafi i dalje predstavlja opasnost i da je potrebno "dovršiti posao" na eliminaciji preostalih uporišta njegovih snaga.

Francuski predsjednik je istakao da je od suštinskog značaja da sve države sarađuju u predaji zvaničnika svrgnutog libijskog režima, i izrazio uvjerenje da južni susjed Libije, Niger, bivša francuska kolonija, neće pružiti utočište bjeguncima od pravde.

Cameron i Sarkozy, prvi strani lideri koji su posjetili Libiju nakon svrgavanja Gadafijevog režima, obećali su nastavak podrške novoj libijskoj vlasti.

Dvojica lidera su ranije u četvrtak doputovali na aerodrom Metiga u Tripoliju, gdje ih je dočekao drugi čovjek u Nacionalnom prijelaznom vijeću (NPS) Mahmud Džibril, da bi zatim posjetili Medicinski centar, gdje su obišli tri odjeljenja i razgovarali s pobunjeničkim borcima i civilima ranjenim u bici za Tripoli.

Iz bolnice dvojica lidera su otišli u hotel "Korintija" na privatne razgovore sa Džibrilom, dok su se s prelaznim liderom Mustafom Abdelom Džalilom sastali u bolnici "Korintija" u libijskoj prijestonici.

Cameron i Sarkozy posjetiće kasnije u toku dana Benghazi, koljevku revolucije u kojoj je svrgnut Gadafi.