SAD
0

"Čajanka" pomrsila planove Republikanaca

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Konzervativni pokret "Čajanka" odnio je nekoliko pobjeda nad Republikancima na primarnim stranačkim izborima održanim u sedam američkih država i Washingtonu pred izbore za Kongres i Senat 4. novembra.

Najveći šok izazvan je pobjedom Christine O'Donnell nad veteranom iz redova Republikanaca Michaelom Castleom za nominaciju kandidature za Senat u državi Delaware.

Kandidati pokreta "Čajanka" odnijeli su pobjede ranije ove godine i u Coloradu, Connecticutu, Kentuckyju, Nevadi i Utahu. Aktivisti ovog pokreta protive se porezima, državnoj potrošnji i predsjednikovom novom zakonu o reformi zdravstva a ime nose po "Bostonskoj čajanci" istorijskom događaju iz američke borbe za nezavisnost, u kome su američki kolonisti, kao znak protesta protiv poreza koji im je namjetnula britanska kruna, u more pobacali bale sa čajem sa britanskih brodova usidrenih u bostonskoj luci.  Taj incident iz 16. decembra 1773. godine bio je jedna od varnica koje su pokrenule američku revoluciju.

Analitičari navode da pobjeda "Čajanke" u Delawareu ukazuje na stanje u američkoj politici te da, čak ponešto i nagovještava o predsjedničkim izborima 2012. godine. Prema njihovim mišljenju, to znači da Republikanci mogu osvojiti brojne glasove ali da je pojedinim konzervativcima važnija "čistoća u redovima" od vlasti.

Senatorsko mjesto iz Delawarea nekada je zauzimao sadašnji potpredsjednik Džo Bajden i to bi trebalo da znači da im je to mjesto zagarantovano. Međutim, prema rezultatima ispitivanja javnosti demokrate su toliko nepopularne da, čak i da je izabran republikanac Castle i on bi odnio pobjedu na predstojećim izborima.

Međutim, pobjeda pokreta "Čajanka" imaće snažan uticaj na izbor kandidata republikanske stranke na predstojećim izborima i predstavljaju ozbiljan uzazov establišmentu te stranke.

Republikanci su se nadali da će na izborima  dobiti većinu u Kongresu i Senatu zbog nezadovoljstva Amerikanaca u stanje  ekonomije. 	
Prije nego što  su rezultati i bili poznati zvaničnici Republikanske stranke upozorili su da oni neće finansirati O'Donnellovu ako pobijedu na stranačkim izborima. 

O'Donnellova će se na izborima za Senat suprotstaviti demokrati Kris Kunsu. Analitičari vjeruju da ona ima vrlo male šanse za pobjedu, što bi moglo  i da utiče na šanse republikanaca da preuzmu većinu u oba doma američkog parlamenta.