Svijet
0

Čadski pobunjenici žele vođu s kojim će u ofanzivu

FENA
Savez triju glavnih čadskih pobunjeničkih grupa koji 2. i 3. februara nije uspio svrgnuti predsjednika Idrissa Debyja Itnoa odlučio je izabrati "zajedničkog" vođu prije nego što ponovo napadne N'Djamenu, izjavio je u petak glasnogovornik saveza.

"Odlučili smo da više ne krećemo u N'Djamenu, a da nemamo jedistvenu upravu", izjavio je Aderaman Koulamallah putem satelitskog telefona iz Librevillea.

Komisija u kojoj su ličnosti iz sva tri pokreta "izabrat će konsenzusom jednog vođu što je prije moguće".

Naoružane grupe, koje dugo nisu bile u stanju da se dogovore, udružile su se polovinom decembra i formirale, pod pritiskom Sudana koji ih podržava, jedinstvenu komandu, izjavilo je nekoliko stručnjaka. Vođenje je povjereno "kolegiju" triju vođa.

Pobunjenički glasnogovornik je priznao da je tročlano vođstvo bilo "jedan od uzroka" poraza u bici za N'Djamenu.

Kada su 28. januara krenuli iz Sudana gdje su imali pozadinske baze, pobunjenici su prešli preko Čada, kako bi 2. februara napali N'Djamenu. Izgledao je da će svrgnuti predsjednika Debyja koji se sklonio u svoju palaču u prijestonici.

Šef države je uspio da obrne situaciju, uz odlučnu pomoć francuske vojske i pobunjenici su 3. februara morali da napuste prijestonicu.