Svijet
31

Čad zabranio nošenje burke nakon samoubilačkih napada

Klix.ba
Čad je zabranio nošenje burke nakon što su se dogodila dva samoubilačka napada u ponedjeljak. Vlada Čada optužila je nigerijsku militantnu grupu Boko Haram za bombaški napad u kojem je ubijeno više od 20 osoba.

Premijer je rekao da su militanti koristili veo za kamuflažu, te da će zbog toga snage sigurnosti spaliti sve burke koje potpuno prekrivaju lice u svim marketima.

Čad upostavlja novu regionalnu silu kako bi se borila protiv Boko Harama. Militantna grupa se nije oglašavala povodom napada, ali je ranije prijetila Čadu jer su njihove snage počele pomagati Nigeriji.

Nakon sastanka s religijskim vođama, premijer Kalzeube Pahimi Deubetz je rekao kako zabranio burke svugdje, ne samo na javnim mjestima. Istakao je kako je odjeća koja pokriva sve osim očiju kamuflaža. Napadači su bili na motociklima kada su se raznijeli ispred policijskih zgrada u glavnom gradu N'Djamenu.

Nigerijske snage odigrale su ključnu ulogu u borbama protiv militanata koji su se iz Nigerije preko Borno države pokušali ubaciti u Čad, no zaustavljeni su ispred Borna.

SAD su najavile kako će dati pet miliona američkih dolara za fomiranje multinacionalne grupe sa sjedištem u Čadu.

BBC-jev reporter iz Južne Afrike Richard Hamilton kazao je kako militanti Boko Harama sve više koriste ženske bombaše samoubice u Nigeriji jer mogu lakše prokrijumčariti bombu na javno mjesto bez da privuku pažnju.