Svijet
0

Čad: Pobunjenici tvrde da su se povukli, vlada da ih je protjerala

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pobunjeničke snage saopćile su u ponedjeljak ujutro da su se nakon dvodnevnih okršaja povukle iz N'Djamene, glavnog grada Čada, dok je vlada saopćila da ih je protjerala.

Hiljade civila je, međutim, u ponedjeljak ujutro napustilo prijestonicu i zaputilo se ka Kamerunu, iako je situacija mirna i ne čuje se pucnjava, dok su se neki koji su ranije pobjegli počeli vraćati u svoje domove, prenio je Reuters.

Vojna vozila patroliraju gradom, a na ulicama se mogu vidjeti tijela civila poginulih tokom dvodnevnih sukoba nakon upada pobunjenika u N'Djamenu.

Glasnogovornik pobunjenika Abdurahman Kulamalah rekao je da su pobunjeničke snage izvršile "taktično povlačenje" kako bi se spojile s pojačanjem koje dolazi s istoka zemlje i donosi municiju i namirnice. "Povlačimo se da bismo se ponovo vratili", izjavio je on.

Vlada predsjednika Idrissa Debyja saopćila je, međutim, da je protjerala pobunjenike iz prijestonice.

"Čitava N'Djamena je pod kontrolom, a plaćenici koje finansira Sudan su protjerani", izjavio je u nedjelju uvečer ministar unutarnjih poslova Ahmad Muahammad Bashir.

Ljudi, žene i djeca koji preko mosta prelaze na sjever Kameruna očigledno strahuju od novih sukoba.

Zasad nema podataka o broju poginulih i ranjenih, mada je prema procjenama organizacije Ljekari bez granica povrijeđeno više stotina osoba.

Sudanska vlada je odbacila optužbe Čada da podržava pobunjenike, koji smatraju da je režim predsjednika Debyja diktatorski.

Drugi napad pobunjeničkih grupa u N'Djameni u posljednje dvije godine natjerao je Francusku i druge države da evakuiraju svoje državljane iz te afričke države bogate naftom, koja trpi posljedice građanskog rata i nekoliko državnih udara.