Meksički zaljev
0

Bušotina BP-a ne pokazuje znake istjecanja nafte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Korporacija British Petroleum objavila je u subotu da njeno testiranje nije pokazalo znakove šteta na bušotini Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, te da bušotina može ostati zatvorena s opremom instaliranom početkom sedmice.

Nakon 40-ak sati testiranja pritiska, seizmičkih ispitivanja i mjerenja temperatura, utvrđeno je da strukturni integritet bušotine nije narušen te da je količina nafte u ležištu opala nakon tromjesečnog istjecanja u Meksički zaljev, objavio je Kent Wells, potpredsjednik BP-a za istraživanje i proizvodnju.

Nema dokaza o skrivenom istjecanju nafte, rekao je Wells u telefonskoj konferenciji za novinare, prenosi Bloomberg News.

Pritisak u bušotini postupno je narastao na 474 kg po kvadratnom centimetru, što je ohrabrujući znak da je unutrašnjost bušotine izbjegla štetu od eksplozije platforme Deepwater Horizon 20. aprila, rekao je Wells.

BP je s novom 67-tonskom kupolom postavljenom na tzv. glavu bušotine, zaustavio istjecanja nafte 15. jula, te nakon toga pristupio 48-satnom "testu ingeriteta". Wells je rekao da bi BP mogao produžiti testiranje nakon isteka 48 sati.

Nova kupola, koja bolje prijanja na glavu bušotine, mogla bi omogućiti da firma dnevno prikupi do 80.000 hiljada barela nafte, što je više od najveće procijenjene količine dnevnog istjecanja.

S prethodnim sistemom BP je dnevno prikupljao oko 25.000 barela nafte, koja je crpljena na dva posebna broda na površini i spaljivana bakljama.

Trajno zatvaranje bušotine bit će moguće tek kada BP dovrši pomoćnu bušotinu i glavnu zatvori s tehničkim muljem i betonom, što je firma najavila za kraj jula.

Procjenjuje se da je u Meksički zaljev u 86 dana od eksplozije i potonuća platforme, isteklo do 700.000 tona nafte koja je zagadila oko 725 km obala Luizijane, Misisipija, Alabame i Floride u najvećoj ekološkoj katastrofi u historiji SAD-a.