Svijet
0

Bushovi novi najbolji prijatelji - Sarkozy i papa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon godina specijalnog odnosa, da li je Francuska novi američki najbolji drug? - pita se u subotu The Times u naslovu svog članka, objašnjavajući da je američki predsjednik George W. Bush najavio "novu eru u transatlantskim odnosima" nakon dolaska u Francusku.

Izbor mjesta gdje je održao ovaj govor značajan je isto koliko i njegov sadržaj, primjećuje list - birajući Pariz za središnju tačku svoje oproštajne turneje po Evropi, Bush je praktično stavio pečat na dramatičnu transformaciju odnosa Francuske i SAD-a, od dolaska Nicolasa Sarkozyja na vlast prošle godine.

Britanija, koja je dugo imala ulogu "klimavoga transatlantskog mosta", više nema taj strateški diplomatski značaj, što ilustrira i činjenica da George Bush provodi u Londonu samo jednu noć.

Iako je britanska podrška američkoj politici prema Iranu i Afganistanu jača nego francuska, Sarkozy je pridobio simpatije američkog čelnika svojim bombastičnim izjavama poput nužnosti izbora između "iranske bombe i bombardiranja Irana", aludirajući na iranski nuklearni program.

Daily Telegraph prenosi glasine o namjeri predsjednika Busha, inače protestantske vjeroispovijesti, da prijeđe u katoličanstvo, što bi objasnilo njegov izuzetno srdačan susret s papom Benediktom XVI.

I Financial Times primjećuje u subotu da je papa pokazao kako se radi o posebnom odnosu kada je mimo protokola dočekao svoga gosta pred vratima svojih privatnih odaja i pola sata razgovarao s njim nasamo.

Ovaj list prenosi mišljenje jednoga talijanskog stručnjaka da američkog predsjednika i papu duboko vezuje zajedničko uvjerenje da vjera treba imati središnju ulogu u politici i uticati na oblikovanje javnog mnijenja.

Dok je u evropskim zemljama crkva uglavnom izgubila tu funkciju, u SAD-u kršćanstvo i dalje ima bitan uticaj u društvu i papa stoga više cijeni američki model.

Talijanski komentatori predviđaju da će George W. Bush, stopama svog brata Jeba, koji je oženjen Meksikanskom, i bivšega britanskog premijera Tonyja Blaira, prijeći na katoličanstvo na kraju svoga mandata.