Svijet
0

Bushova objašnjenja o prisluškivanju na "labavim pravnim argumentima".

FENA
U jednom izvještaju američkog Kongresa kaže se da su objašnjenja predsjednika Georgea W. Busha u vezi s prisluškivanjem Amerikanaca bez sudskog naloga u suprotnosti s postojećim zakonima te počivaju na "labavim pravnim argumentima".

U izvještaju koji je priredila kongresna služba za istraživanje odbacuju se argumenti administracije da predsjednik ima ovlasti naložiti tajno prisluškivanje telefonskih razgovora i praćenje poruka elektronske pošte ako se radi o komunikaciji između osoba koje su u inozemstvu i onih u zemlji.

U izvještaju se također odbacuje tvrdnja administracije da je Kongres odobrio ovakvo prisluškivanje nakon terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine kad je usvojio rezoluciju kojom se predsjedniku dopušta upotreba svih raspoloživih ovlasti u borbi protiv terorizma.

Dužnosnici administracije odbacuju ovaj izvještaj, prenosi VOA, tvrdeći da je predsjednik djelovao u okviru svojih ustavnih ovlasti.

Inače, kongresna služba za istraživanje priređuje svoje izvještaje na zahtjev kongresnih zastupnika i njeni se nalazi općenito smatraju nestranačkim.