Svijet
0

Bushova najava uvođenja privremenog rada za migrante pozdravljena u Gvatemali

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najava američkog predsjednika Georgea W. Busha o uvođenju privremenog boravka na radu u SAD-u za ilegalne radnike, u sklopu reforme politike useljavanja, u ponedjeljak je naišla na dobrodošlicu u Gvatemali, čijih je oko 18.000 državljana prošle godine protjerano iz SAD-a zbog ilegalnog rada.

Bush je s gvatemalskim predsjednikom Oscarom Bergerom raspravljao o useljavanju, trgovini i regionalnim naporima u borbi protiv trgovine drogom, nakon što je u jutarnjim satima posjetio sela Maya na visoravni iznad glavnog grada, gdje je procvao posao lokalnih proizvođača povrća otkako su postali dobavljači američkog Wal-Marta, najvećeg svjetskog lanca maloprodaje.

Predsjednik Bush i supruga Laura posjetili su i američki vojni centar koji pruža osnovnu medicinsku njegu i edukaciju liječnicima, podijelili su pakete za ličnu higijenu u jednoj osnovnoj školi, a Bush je pomogao utovariti na kamionet seoske zadruge zelenu salatu namijenjenu svjetskom tržištu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Bergerom, Bush je obećao da će se snažno angažirati na skorim promjenama useljeničke politike, koje će uključivati i program privremenog boravka na radu u SAD-u.

"Ponekad se pojavi razlika u mišljenju, primjerice vezano uz pitanje migranata, posebno onih koji su deportirani bez jasnog opravdanja. Narod Gvatemale preferirao bi jasniji i pozitivniji odgovor - bez novih deportacija", rekao je Berger na zajedničkoj konferenciji s Bushom.

Izložen pitanjima o prošlosedmičnoj raciji u Massachusettsu, gdje je uhapšeno oko 300 radnike jedne kožare, većinom iz Gvatemale i Salvadora, Bush je mirno odgovorio kako snage reda u SAD "kada primjenjuju zakon, to čine na pošten i racionalan način...", dodajući kako su ljudi dobrodošli u SAD, "ali po zakonu", prenosi Hina.

Bush je u ponedjeljak navečer otputovao iz Gvatemale u Meksiko, posljednju i najvažniju etapu svoje latinoameričke turneje na kojoj će dati podršku novom meksičkom predsjedniku Felipeu Calderonu, razgovarati o programu privremenih boravka na radu u SAD za meksičke migrante, te o boljoj sigurnosnoj saradnji duž granice.