Svijet
0

Bushova administracija planira da isprazni zatvor Gvantanamo

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Administracija američkog predsjednika Georgea Buša razrađuje dugoročni plan za pražnjenje vojnog zatvora u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi.

U plan je uključen zahtjev Kongresu da propiše postupak za desetine osumnjičenih terorista koje vlada ne namjerava da izvede pred sud, napisao je "Washington post".

Prema jednom scenariju koji razmatra Bushov kabinet, oko 80 zatvorenika ostalo bi u objektu na Kubi da bi im se sudilo pred vojnim komisijama, a oko 65 ostalih bilo bi vraćeno u svoje zemlje, prema više izvora upoznatih s internom raspravom koji su tražili da ostanu anonimni, navodi Post.

U središtu sve intenzivnije rasprave je pitanje šta da se učini s preostalih 120 zatvorenika za koje administracija smatra da su suviše opasni za oslobađanje, ali je istovremeno malo vjerovatno da će im se suditi, zbog nedostatka dokaza.

Administracija razmatra mogućnost da predloži zakon kojim bi se uspostavila pravna procedura za takve zatvorenike, da bi mogli da se prebace u vojne ili civilne zatvore u SAD, saopštili su izvori.

Rasprava o sudbini Gvantanama uslijedila je pošto je Vrhovni sud SAD donio odluku kojom je zatvorenicima u Gvantanamu dato pravo da svoje pritvaranje osporavaju pred američkim civilnim sudovima.

Zatvor u američkoj bazi u zalivu Gvantanamo na Kubi otvoren je 2002. godine za osumnjičene za terorizam poslije napada na SAD 11. septembra 2001. godine, a u njemu se trenutno nalazi oko 265 zatvorenika. Protiv 20 zatvorenika podignute su optužnice, uključujući petoricu optuženih za sudjelovanje u zavjeri koja je dovela do terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, u kojima je ubijeno gotovo 3.000 ljudi, prenosi Tanjug.