Svijet
0

Bushov govor o stanju nacije nije pridobio Amerikance

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Govor o stanju u državi, politički oslabljeni predsjednik Bush održao je u Kongresu u kome većinu imaju njegovi politički protivnici i u trenutku kada su, sudeći po istraživanjima, i njegov rejting i ugled SAD u svijetu pali.

Veći dio izlaganja, u kome se dotakao i ekonomije, energetike, zdravstva i školstva, predsjednik Bush posvetio je najbolnijoj temi - ratu u Iraku, javio je BBC.

Predsjednik je zamolio Kongres da podrži njegovu strategiju, poručujući naciji - "ma za koga da ste glasali, niste glasali za neuspjeh".

"Dame i gospodo, danas, u ovom času, još smo u stanju da odredimo ishod ove bitke. Budimo odlučni, preokrenimo ono što se događa u pobjedu", poručio je Bush.

"Ako se američke snage povuku prije nego što Bagdad bude bezbjedan, ekstremisti sa svih strana pregazit će iračku vladu. U tom slučaju, mogao bi da uslijedi sukob ogromih razmjera između šiitskih ekstremista, koje podržava Iran, i sunitskih ekstremista, kojima pomažu al -Qaida i pristalice bivšeg režima. Zarazno nasilje proširilo bi se izvan zemlje da bi poslije izvjesnog vremena, zahvatilo cijeli region", procijenio je američki predsjednik.

Taj haos, upozorio je šef Bijele kuće, za Ameriku bi bio najgori mogući scenario, a za njene neprijatelje ostvarenje cilja.

"Dame i gospodo, u ovom istorijskom trenutku za Ameriku ništa nije važnije od uspjeha na Bliskom Istoku, od uspjeha u Iraku, od potrebe da se američki narod poštedi opasnosti od terorizma", ukazao je Bush.

Ni pomirljivi Bushov ton nije pokolebao opozicione demokrate - u ime stranke na predsjednikovog izlaganje odgovorio je senator iz Virdžinije i vijetnamski veteran Jim Webb, čiji sin ratuje u Iraku.

On je optužio Busha da je neodgovorno, oglušujući se o upozorenja čak i svojih najbližih savjetnika, uveo zemlju u rat.

"Većina građana više ne podržava način na koji se vodi taj rat, a ne podržava ga ni većina u našoj vojsci, ni većina u Kongresu. Potreban je novi kurs, hitan zaokret ka snažnoj diplomatji i formula koja će omogućiti da naše borbene trupe u kratkom roku napuste Irak", istakao je kongresmen Webb.

Senator John Kerry, predsjednički kandidat demokrata na izborima 2004. godine, ocijenio je da je predsjednik propustio priliku da prizna greške u Iraku, najavljujući da će uskoro podnijeti prijedlog rezolucije sa zahtjevom da administracija odredi datum povlačenja vojnika iz te zemlje.

Bush, po svemu sudeći, nije uspio da pridobije demokrate za svoju novu strategiju u Iraku, a veliko je pitanje može li ponovo zadobiti povjerenje građana - najnovije ankete pokazuju da njegovu politiku podržava tek 33 posto Amerikanaca, a slanju dodatnih trupa u Irak protivi se njih 65 posto.