Svijet
0

Bushov glavni ekonomski savjetnik odlazi prije kraja godine

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Glavni ekonomski savjetnik Georgea W. Busha - Allan Hubbard - napustit će dužnost prije kraja godine, a američki predsjednik je odlučio da ga zamijeni Keith Hennessey, saopćila je u srijedu Bijela kuća.

Allan Hubbard, čiji odlazak slijedi egzodus kadrova iz Bijele kuće godinu dana prije kraja Bushova predsjedavanja, želi provoditi više vremena sa svojom djecom, saopćila je Bijela kuća, potvdivši informacije dnevnog lista Wall Street Journal, javio je AFP.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je zatim saopćila kako je Bush odlučio da Hubbarda zamijeni Keith Hennessey, predsjednikova pomoćnica za ekonomsku politiku i pomoćnica direktora Nacionalnoga ekonomskog savjeta.

Bush se posljednjih mjeseci svoga drugog mandata, koji ističe u januaru 2009. godine, suočava s gubitkom saradnika kao što su njegova siva eminencija Karl Rove, blizak savjetnik Dan Bartlett, direktor budžeta Rob Portman, a prošle sedmice savjetnica za unutarnju sigurnost i antiteroriostičku borbu France Townsend.

Karen Hughes, pomoćnica državne tajnice podnijela je ostavku 31. oktobra, a da nije uspjela popraviti sliku SAD-a u svijetu.