Svijet
0

Bushev posljednji govor o stanju nacije

FENA
Američki predsjednik George W. Bush održat će u utorak ujutro govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, u kojem će, pozvati zastupnike da što prije prihvate predložene mjere za poticanje gospodarstva, kojem prijeti recesija i druge ključne zakonske prijedloge njegove administracije.

Bit će to posljednji Bushev govor o stanju nacije, uoči isteka njegova drugog mandata, i po riječima glasnogovornice Bijele kuće Dane Perino, u njemu "nije realno očekivati" nove političke inicijative.

Bush je nedjeljno poslijepodne proveo uvježbavajući govor, koji bi prema najavama savjetnika, trebalo da traje četrdesetak minuta.

Osim poziva za hitno donošenje zakona o paketu mjera vrijednom 150 milijardi dolara i isticanja dvostranačke suradnje u kojoj je prihvaćen, Bush će se usredotočiti i na druge prijedloge: obnovu zakona o elektronskom nadzoru, stalno produljenje poreznih olakšica koje je uveo 2001. i 2003. te ratificiranje ugovora o slobodnoj trgovini s Peruom i Kolumbijom, najavili su dužnosnici i Perino.

Bushovim ranijim govorima u Kongresu dominirali su veliki projekti - rat protiv terorizma, invazija Iraka, razvoj alternativnih goriva, djelomična privatizacija socijalnog osiguranja, proširenje programa Medicare i druge.

Visoki dužnosnik administracije kazao je da će tema ovogodišnjeg govora biti "Povjerenje i davanje ovlasti", o tome kako omogućiti Amerikancima da više odlučuju o vlastiti životima, umjesto da se okreću dužnosnicima u Washingtonu. Tema odražava jednu od konstanti Bushevog predsjedništva, zalaganje za manje poreze i smanjenje državne potrošnje.

"Njegov govor bit će obrana njegove filozofije vjerovanja u Amerikance, nastojanja da ih se ovlasti kako bi donosili dobre i mudre odluke, posebno kada je riječ o tome da zadrže više svoga teško zarađenog novca, umjesto da da šalju u Washington", najavila je Perino.

Bush će također pozvati na strpljenje prema ratu u Iraku, koji traje gotovo pet godina, ističući kako je vladi u Bagdadu potrebno još vremena da postigne politička rješenja i iskoristi sigurnosne dobitke ostvarene s američkim pojačanjima u prošloj godini.

Ne očekuje se najava većeg smanjivanja broja američkih snaga u Iraku, prije izvještaja koji će Kongresu u martu podnijeti zapovjednik američkih snaga general David Petraeus.

Bush će govoriti i o svojoj mirovnoj inicijativi za Bliski istok, najavili su dužnosnici administracije.

Posljednji govor o stanju nacije u svoja dva predsjednička mandata Bush drži u vrijeme kada mu je popularnost na rekordno niskoj razini od ispod 30 posto, ratu u Iraku ne vidi se kraja, a gospodarstvo je usporeno do granice recesije.

U kampanji za predsjedničke izbore u novembru, prenosi Hina, rješenja koja nude demokratski kandidati uglavnom su negacija Busheve politike, dok ga kandidati njegove Republikanske stranke uopće ne spominju, kao da ne postoji, piše u nedjelju The Washington Post.