Svijet
0

Bush želi ubrzati raspoređivanje UN-ovih mirovnjaka u Darfuru

FENA
Američki predsjednik George W. Bush pozvao je u ponedjeljak Sudan da podrži mirovne snage Ujedinjenih naroda u Darfuru i objavio kako šalje državnu tajnicu Condoleezzu Rice u Vijeće sigurnosti UN-a gdje će tražiti ubrzavanje njihova raspoređivanja.

Bush je kazao kako će se Rice obratiti Vijeću sigurnosti u utorak nakon što je prošle sedmice zaključen mirovni sporazum između sudanske vlade i pobunjenika u Darfuru.

"Ona će tražiti rezoluciju koja će ubrzati raspoređivanje UN-ovih mirovnjaka u Darfuru", rekao je Bush novinarima u Bijeloj kući nakon susreta s Rice i njezinim zamjenikom Robertom Zoellickom koji je pomogao postizanje mirovnog sporazuma.

Bush je u subotu telefonom razgovarao sa sudanskim predsjednikom Omarom Hasanom Ahmadom al-Bashirom pozivajući na raspoređivanje UN-ovih mirovnih snaga u Darfuru.

U Darfuru su trenutno prisutne mirovne snage Afričke unije koje bi trebale zamijeniti mirovnjaci Ujedinjenih naroda.

Bush je rekao kako SAD sada radi na utvrđivanju zemalja koje će dati svoje vojnike u mirovne snage obećavajući kako će one biti snažne.

Opisujući problem prehrane u Darfuru kao grozan, Bush je najavio kako će odmah poslati pet brodova hrane u pokrajinu te da će zatražiti od Kongresa da odobri 225 miliona dolara nove pomoći u hrani za Darfur.

Bush nastoji podržati mirovni sporazum u Darfuru koji su u petak postigli sudanska vlada i glavna pobunjenička skupina Sudanska pobunjenička vojska.

Ako se održi, sporazum bi okončao trogodišnji sukob u Darfuru u kojem je ubijeno više od 200.000 ljudi, a koji je Bush nazvao "genocidom". Oko dva miliona ljudi je protjerano iz svojih domova.