Svijet
0

Bush završio posjet Sloveniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush sa suprugom Laurom popodne je nešto poslije 16 sati iz ljubljanske zračne luke "Jože Pučnik" otputovao u Njemačku koja je druga postaja njegove osmodnevne turneje po Europi.

Bush je u Sloveniji prisustvovao godišnjem summitu Europska unija - SAD, osmom u svoja dva predsjednička mandata, a razgovori su bili posvećeni političkim i gospodarskim odnosima EU-a i SAD-a, klimatskim promjenama i energetici, potpori "mladim demokracijama" u svijetu, te kriznim žarištima, i krizi u odnosima Zapada s Iranom zbog njegova programa obogaćivanja urana, javila je Hina.

Bush je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskim premijerom i predsjedajućim Vijeća EU-a Janezom Janšom i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom, najavio da će globalni dogovor o borbi protiv klimatskih promjena, o čemu između SAD-a i Europske unije postoje najvidljivije razlike, biti moguće postići još u vrijeme njegova predsjedničkog mandata.

Bush se zauzeo za to da se u sporazumijevanje uključe zemlje poput Kine, Indije i Brazila koje su u sve jačem industrijskom razvoju, pa se u skladu s time povećavaju i njihovi ispusti stakleničkih plinova koji djeluju na klimatske promjene.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zahvalio je SAD-u na ulozi koju je imala u integriranju europskog kontinenta na vrijednostima demokracije, ljudskih prava i slobodnog ekonomskog poduzetništva. On je naglasio da bi globalni dogovor o smanjenju stakleničkih emisija, koji bi trebalo postići do kraja sljedeće godine kao zamjenu za Sporazum iz Kyota, bilo lakše postići ako SAD i Europska unija daju svojim ponašanjem primjer drugim državama.

U vezi s drugim pitanjima o kojima je bilo riječi na summitu, Bush je podržao uključivanje Turske u Europsku uniju, te istaknuo da je iransko vodstvo pred odlukom o tome želi li izolaciju od Zapada ili suradnju za koju mora pružiti vjerodostojne dokaze da će prestati s procesom obogaćivanja urana.

Govoreći o Kubi, Bush je naglasio da bi ta država morala osloboditi sve političke zatvorenike.

Na summitu su EU i SAD u zajedničkoj izjavi među ostalim podržali proces integriranja država zapadnog Balkana u Europsku uniju i NATO savez, nastavak procesa stabilizacije i usklađeno djelovanje Europske unije i SAD-a na Kosovu u prijenosu funkcija UNMIK-a na europsku misiju EULEX.

Upitan o razlikama koje postoje između Europe i SAD-a u gledanju na neka pitanja, Bush je rekao da su razlike normalne, ali da je mnogo više vrijednosti koje povezuju transatlantske partnere.

"Razlike su normalne, uostalom razlike postoje i među 27 država Europske unije. Zato mi je draži moj posao od posla koji ima predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso", našalio se na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja američki predsjednik Bush.