Svijet
0

Bush zatražio od Kim Jong-ila da razotkrije nuklearni program

FENA
Američki predsjednik George W. Bush poslao je osobno pismo sjevernokorejskom lideru Kimu Jong-ilu pozivajući ga da pošteno razotkrije sjevernokorejski nuklearni program.

Dopisnik Glasa Amerike iz Pekinga Daniel Scharf javlja da su slanju tog pisma prethodili znaci kako Sjeverna Koreja možda neće ispoštovati dogovor da do kraja godine izvijesti o svome nuklearnom programu.

Zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA prva je izvijestila o Bushovom pismu upućenom Kimu.

Bijela kuća je kasnije potvrdila da je pismo predao pomoćnik državne tajnice Christopher Hill, koji je ove sedmice bio u Sjevernoj Koreji kako bi učestvovao u inspekciji nuklearnog kompleksa Yongbyon.

Po dolasku u Peking, radi razgovora s kineskim zvaničnicima, Hill je potvrdio novinarima da je predsjednikovo pismo predao sjevernokorejskom ministru vanjskih poslova i da je u tome pismu Bush pozvao Sjevernu Koreju da nastavi s procesom denuklearizacije i ispuni obavezu da do kraja godine u potpunosti razotkrije svoj nuklearni program.

”Pismo se odnosi na to šta radimo u šestostranom procesu, na potrebu da se taj zadatak završi, a naročito na nastavak druge faze koja obuhvata kompletnu i tačnu deklaraciju“, kazao je.

Hill nije iznio dodatne pojedinosti o predsjednikovom pismu i umjesto toga uputio je novinare na Bijelu kuću, gdje je glasnogovornica Dana Perino izjavila da je predsjednik Bush u pismu pozvao Pyongyang da u potpunosti razotkrije sve o svom nuklearnom programu.

Dodao je kako je pisma na tu temu predao i predstavnicima ostalih četiriju strana u šestostranim razgovorima - Južne Koreje, Rusije, Kine i Japana.

"Osjetili smo da se nalazimo u ključnom trenutku i da bi bilo važno obratiti se svim stranama, pa je to ono što je predsjednik i uradio", kazao je

Do rijetkog pisma američkog predsjednika povučenom sjevernokorejskom lideru Kimu Jong-ilu došlo je u trenutku kada je izgledalo da su šestostrani razgovori naišli na nesuglasice oko toga šta je Sjeverna Koreja spremna objaviti i onoga šta Washington očekuje da vidi.

Jedan od ključnih problema predstavljaju stare optužbe Washingtona da Sjeverna Koreja, pored javno priznatog programa za proizvodnju plutonija, ima i tajni program za obogaćivanje urana. Taj spor je, kako izgleda, odgodio očekivani decembarski susret pregovarača šest država.

Hill je izjavio da do sljedećeg susreta vjerovatno neće doći prije početka nove godine. Uprkos tome on je izrazio optimizam da bi Sjeverna Koreja ipak mogla ispoštovati rok za otkrivanje svoga nuklearnog programa.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je pozvalo na fleksibilnost ako Sjeverna Koreja ne bude do 31. decembra podnijela taj izvještaj.

U februaru je Pyongyang pristao da se odrekne svoga nuklearnog programa u zamjenu za isporuke prijeko potrebnog tečnog goriva i hrane, kao i diplomatske olakšice.