Svijet
0

Bush žali zbog svog ratobornog stava

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush priznao je u srijedu da je njegova oštra retorika stvorila u svijetu utisak da je on "čovjek uistinu nestrpljiv za ratom" i izjavio je kako bi sada volio da je koristio drugačiji ton na svjetskoj sceni.

U intervjuu za Times, Bush je izjavio da je njegov glavni cilj, sedam mjeseci prije nego što preda dužnost predsjednika svom nasljedniku, stvaranje diplomatske inicijative za Iran, prenosi Reuters.

Bush je izrazio žaljenje zbog podjela u međunarodnoj zajednici stvorenih ratom u Iraku, dodajući: "Mislim da sam u retrospektivi mogao koristiti drugačiji, ton, drugačiju retoriku."

On je priznao da je korištenje fraza kao što su "dovedite mi ih" i "žive ili mrtve" "stvorilo utisak kod ljudi da, ja, znate, nisam bio čovjek od mira".

Bush, koji je u Berlinu u srijedu radi razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o jačanju pritiska na Iran kako bi odustao od svog programa obogaćivanja urana, trebao bi otputovati u Rim, Pariz i London kako bi tražio dodatnu podršku tim naporima.

I pored tri kruga sankcija Vijeća sigurnosti UN-a, Iran odbija prekinuti obogaćivanje urana. Njegove vlasti tvrde da je atomski program stvoren u cilju proizvodnje energije a ne nuklearnog oružja.

Bush je izjavio za Times kako želi "ostaviti iza sebe niz struktura koje bi olakšale idućem predsjedniku" da se bavi pitanjima kao što su iranski nuklearni program i uspostava palestinske države.

Njegov nasljednik, kaže Bush, vjerovatno će se držati trenutne politike nakon što procijeni "šta će raditi i šta neće raditi u bavljenju iranskim pitanjem". On je tražio od svijeta da radi zajedno i da "ostane fokusiran".

Bush je također izrazio riječi podrške za britanskog premijera Gordona Browna, s kojim će se sastati u nedjelju, i za koga je izjavio da se suočava s teškim vremenima u svojoj zemlji jer podrška njegovoj Laburističkoj stranci i njegovom rukovođednju brzo opada.

"On je prilično samouvjeren i prilično mudar, prilično sposoban. Mislim da se on može nositi s time", izjavio je Bush za Times.