Svijet
0

Bush zabrinut za demokraciju u Rusiji

FENA
George W. Bush; Foto: AFP
George W. Bush; Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u petak za poljski dnevni list Gazeta Wyborcza kako je "zabrinut" za stanje demokracije u Rusiji.

"Zabrinuti smo za demokraciju u Rusiji. Vladimir Putin nas uvjerava da je demokracija u redu u njegovoj zemlji, ali mi to vidimo drugačije", izjavio je američki predsjednik u intervju koji je u Washingtonu dao i za njemačke, talijanske, češke i bugarske novine, javio je AFP.

"Ne oklijevamo oko postavljanja tog pitanja, kao i pitanja o odnosima Rusije sa susjednim zemljama. Nedavno je izbio spor između Rusije i Estonije. To za nas nije bio pozitivan signal", izjavio je Bush.

Američki predsjednik je još jedanput odbacio kritike Rusije na američki plan postavljanja elemenata za antiraketni štit u Poljskoj i Republici Češkoj. "Ruska retorika je podgrijavanje hladnog rata", ocijenio je američki predsjednik.

"Želimo da štit zaštiti slobodne i demokratske države od 'zlih zemalja'. Rusija nije zla zemlja i nema čega da se plaši", naglasio je američki predsjednik. Dodao je da je između Rusije i SAD-a moguće "blisko prijateljstvo".

George W. Bush će u junu otputovati u Evropu i posjetiti Republiku Češku, Poljsku, Italiju, Albaniju i Bugarsku, na margini samita osam najrazvijenih zemalja (G-8) koji će se od 6. do 8. juna održati u Njemačkoj.