Svijet
0

Bush za zamrzavanje iračkog povlačenja u julu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik George W. Bush rekao je u četvrtak u razgovoru za jedan magazin da predviđa povući američke trupe iz Iraka do jula, a potom zamrznuti ovo povlačenje kako bi se pristupilo analizi ratnih napora.

Bush je izjavio za magazin Weekly Standard da se slaže s američkim zapovjednikom u Iraku generalom Davidom Petraeusom o smanjenju broja brigada u Iraku sa 20 na 15 do jula, nakon čega će trebati "sačekati i analizirati" prije nego SAD odluči o povlačenju drugih vojnika.

"David Petraeus ima pravo, možemo smanjiti do 15 brigada, a nakon toga on želi da se 'sačeka i analizira', i ja to podržavam", rekao je Bush za magazin Weekly Standard, desničarsku publikaciju naklonjenu ratu u Iraku.

Ove izjave uslijedile su u trenutku kada je Bush u četvrtak trebao da održi govor od dvadesetak minuta, izlažući svoju strategiju u Iraku, jer će on najvjerojatnije, po svom odlasku iz Bijele kuće u januaru 2009., prepustiti svom nasljedniku vođenje sukoba.

"Jesmo li mi zaista tako dobro plasirani da možemo preći sa 20 na 15 brigada? Da. Hoćemo li povući još? Moj odgovor je ne, hoću reći da se slažem s generalom Petraeusom da treba vidjeti šta će se poslije dešavati.

Američki kontingent u Iraku trenutno iznosi 158.000 ljudi. Do jula taj broj bi se spustio na 140.000 vojnika, odnosno 10.000 više nego prije slanja pojačanja 2007.

Bush je ipak rekao da očekuje povući više vojnika, ali je oštro osporavao riječ "pauza" u povlačenju vojnika.

"Pauza' je loš izraz, ja ću vam objasniti zašto, u ratu se ne pravi pauza, rat se nastavlja, u ratu se procjenjuje. Ja očekujem uspješan ishod. Ja se tome nadam, ali ne garantiram", rekao je on.