Svijet
0

Bush vidi historijsku šansu za mir i smatra Iran prijetnjom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u srijedu u Jerusalemu kako se ukazao "historijski trenutak, historijska šansa" da se postigne mir na Bliskom istoku i ostvari vizija o dvodržavnom rješenju sukoba između Izraela i Palestinaca.

Bush je posjetom Izraelu započeo jednosedmičnu posjetu Bliskom istoku, u nastojanju da ohrabri nedavno obnovljene izraelsko-palestinske mirovne pregovore koji su brzo zapali u krizu. Također mu je cilj da zadobije podršku arapskih saveznika SAD-a u trenutku zategnutih odnosa s Iranom.

Na konferenciji za novinare s Bushom, nakon dvoiposatnog sastanka, izraelski premijer Ehud Olmert je naglasio da neće biti mira ako ne prestanu napadi sa svih dijelova palestinskih teritorija, uključujući i Pojas Gaze koji kontrolira islamistički Hamas.

Tokom prvog dana Bushove posjete Izraelu na jug te zemlje palo je 10 raketa koje su ispalili palestinski ekstremisti, a izraelski vojnici su ubili troje Palestinaca, javili su izraelski mediji.

"Izrael ne tolerira i neće tolerirati nastavak tih napada. Neće biti mira ako teror ne bude zaustavljen. I teror mora biti zaustavljen svuda," kazao je Olmert, najavivši da Izrael neće oklijevati da poduzme sve neophodne mjere.

Olmert je, također, podržao mirovni proces ali je istaknuo važnost sigurnosti.

Predsjednik Bush je naglasio kako se usprkos strahu od nasilja, nada da će mirovni sporazum biti postignut do kraja njegova mandata u januaru iduće godine.

On je međutim naglasio da nema iluzija i kako predstoji težak rad. Pritom je objasnio da SAD ne može "diktirati uvjete" nastanka buduće palestinske države. Bush je rekao da su Olmert i on diskutirali i o Iranu, označivši tu zemlju "prijetnjom po svjetski mir".

"Iran je bio i jeste prijetnja. Činjenica da su suspendirali nuklearni program je bila dobra. Činjenica da su ga imali je obeshrabrujuća jer mogu da ga ponovo započnu," kazao je Bush.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o incidentu na moru u Perzijskom zalivu, upozorio je na "ozbiljne posljedice ako (Iranci) napadnu naše brodove", savjetujući da se to ne uradi.

Bush će u četvrtak posjetiti Zapadnu obalu, gdje će se sastati s palestinskim zvaničnicima, ali neće ići u Pojas Gaze, gdje su u srijedu protestirale hiljade Palestinaca zbog njegovih navodnih dvostrukih standarda.

Ovo je Bushova prva posjeta Izraelu i palestinskim teritorijima otkako je prije sedam godina ušao u Bijelu kuću.

Mnogi analitičari smatraju da mu nije preostalo dosta vremena da ostvari cilj zacrtan na nedavnom skupu u Annapolisu o postizanju dogovora o stvaranju nezavisne palestinske države do kraja ove godine.

O tome svjedoči nastavak razmatranja vizije o stvaranju te države bez ikakvih konkretnih prijedloga kako će se to postići, navode mediji u Izraelu.