Svijet
0

Bush vetom zaustavio Zakon o zdravstvenom osiguranju djece

FENA
Foto:AFP
Foto:AFP
Američki predsjednik George Bush uložio je veto na zakon kojim bi se proširio krug korisnika vladina programa finansiranja zdravstvenog osiguranja miliona djece iz siromašnijih obitelji. Ovo je četvrti veto kojim predsjednik, u svojih sedam godina u Bijeloj kući, zaustavlja neki zakon koji je "prošao" kroz Kongres.

Bush je veto potpisao iza zatvorenih vrata, bez prisustva medija, a obznanio ga je u govoru o budžetu za 2008. koji je održao u Trgovinskoj komori okruga Lancaster u Pennsylvaniji.

"Ja vjerujem u privatnu medicinu, a ne u sistem zdravstvene zaštite koji vodi federalna vlada", rekao je Bush, ponavljajući kako bi zakon ohrabrio građane koji sada plaćaju privatno osiguranje da pređu na državno, te donio znatno povećanje državne potrošnje.

Većina demokrata i republikanaca u Kongresu podržala je produženje ovog zakona. Predsjednik Bush smatra da je zakon 'neodgovoran' jer bi njime bio radikalno povećan broj osigurane djece te bi time – kako je rekao - bila 'poništena prvotna svrha ovog programa'.

Zakon predviđa izdvajanje dodatnih 35 milijardi dolara, u sljedećih pet godina. Program je namijenjen za oko 10 miliona najmlađih Amerikanaca čije obitelji ne zarađuju dovoljno da bi si mogle priuštiti privatno zdravstveno osiguranje, ali zarađuju previše da bi imale pravo na zdravstvenu skrb koju vlada plaća najsiromašnijima.

Prema prijedlogu demokrata, program SCHIP obuhvatio bi 10 miliona djece, umjesto sadašnjih 6.6 miliona, a finansirao bi se povećanjem poreza na cigarete sa sadašnjih 60 centi na jedan dolar po kutiji.

Demokrati su se oštro obrušili na predsjednikov veto. Čelnik demokratske većine u Senatu Harry Reid nazvao je Bushovu odluku "vetom bez srca", ističući kako je njime "uskratio zdravstvenu zaštitu za milione djece" iz obitelji slabijih primanja.

"Mi ostajemo predani programu SCHIP-a, sa ili bez predsjednikove potpore", kazala je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Čak 71 posto Amerikanaca podržava proširenje programa SCHIP, dok ih je 25 posto protiv, prema današnjem ispitivanju The Washington Posta i ABC News-a.