Svijet
0

Bush upozorio na opasnost prepuštanja Iraka Al-Kaidi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD George W. Bush upozorio je u utorak kako bi preuranjeno američko povlačenje iz Iraka značilo prepuštanje te zemlja Al-Kaidi s katastrofalnim posljedicama za sigurnost Amerike.

U govoru koji je održao u zrakoplovnoj bazi Charleston u Južnoj Karolini, Bush je citirao nove obavještajne podatke o Al-Kaidi, ističući kako bi američko povlačenje iz Iraka osiguralo toj terorističkoj mreži operativnu bazu za napade na SAD.

"Predaja budućnosti Iraka u ruke Al-Kaide bila bi katastrofa za našu zemlju", poručio je Bush.

Svoje kritičare u Kongresu optužio je da zavaravaju američku javnost tvrdnjama kako je Al-Kaida u Iraku različita od organizacije koja je napala SAD 11. septembra 2001.

Al-Kaidu u Iraku, po njegovim su riječima, osnovali stranci i vode je stranci, a ne Iračani, od Jordanca Abu Musaba al Zarkawija, ubijenog 2006., do njegovog nasljednika Abu Ayuba al Masrija, Egipćana i ostalih zapovjednika koji su Sirijci, Tunižani i drugi stranci, usko povezani s Osamom bin Ladenom.

"Al-Kaidu u Iraku su osnovali i vode je strani teroristi odani Osami bin Ladenu. Ja sam predstavio obavještajne podatke koji jasno ukazuju na tu vezu. Udruženje između Al-Kaide i njene iračke podružnice je savez ubica i zato je najbolja vojska na svijetu na njihovom tragu", rekao je Bush, apelirajući na javnost da pruži vremena novoj američkoj strategiji u Iraku kako bi dala rezultate i na Kongres da odobri sredstva za rat u idućem proračunu.

U ratu s Al-Kaidom u obzir dolazi samo pobjeda, kazao je Bush, ističući kako je nužno zapovjedniku američkih snaga generalu Davidu Petraeusu osigurati vrijeme i sredstva da porazi Al-Kaidu u Iraku.

Demokratski senator John Kerry ocijenio je kako "Bush pokušava prestrašiti Amerikance kako bi vjerovali da je Al-Kaida razlog za nastavljanje rata u Iraku".

The New York Times je u utorak izvijestio da američko zapovjedništvo u Iraku priprema planove koji predviđaju značajnu ulogu američkih snaga u toj zemlji u iduće dvije godine. U prvoj fazi, do ljeta 2008. planira se obnova sigurnosti u Bagdadu, a do ljeta 2009. u cijeloj zemlji. Dokument, naslovljen Plan zajedničke kampanje, predstavlja razradu Bushove nove strategije objavljene u januaru, u okviru koje je u Irak upućeno pet dodatnih brigada i drugih snaga, s ukupno oko 30.000 vojnika.

Rezultati ankete koju su u utorak objavili ABC i The Washington Post, a prenijela Hina, pokazali su da 68 posto Amerikanaca ne odobrava Bushovu politiku u Iraku, a 63 posto negativnim ocjenjuje i dosadašnje poteze Kongresa prema ratu.