Svijet
0

Bush u Vatikanu razgovarao s papom Benediktom XVI

FENA
Američki predsjednik George Bush razgovarao je u subotu s papom Benediktom XVI nakon gotovo jednosatnog razgovora s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.

Papa Benedikt XVI Busha je dočekao u dvorani Troneto vatikanske palače, nakon čega su se uputili u papinsku biblioteku na privatni razgovor. Bush se rukovao s Benediktom XVI, ali se nije sagnuo na rukoljub.

Prema vatikanskim izvorima Papa je od Busha zatražio veću pažnju za kršćanske vjernike u Iraku, koji su sve izloženiji napadima i u sve većoj izolaciji.

Općenito se razgovaralo o stanju u svijetu, većoj pomoći siromašnim narodima, kao i o zaštiti života od začeća do prirodne smrti.

To je bio prvi susret Busha i Benedikta XVI, a Bush je pozvao Papu u posjetu SAD-u već sljedeće godine, prije američkih izbora u novembru 2008.

Papa je pozdravio odluke sastanka na vrhu G-8 o pružanju pomoći u iznosu od 50 milijardi dolara za Afriku i posebno borbu protiv AIDS-a, a zanimali su ga i razgovori američkog predsjednika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bush je u Rim stigao u petak navečer, a u subotu ujutro, prije susreta s Papom, razgovarao je s talijanskim predsjednikom Napolitanom.

Nakon susreta s Papom, prenosi Hina, Bush se treba sastati i s premijerom Romanom Prodijem, nakon čega će održati zajedničku konferenciju za novinare.