Svijet
0

Bush u UN-u govorio o važnosti temeljnih sloboda iz povelje UN-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush je iskoristio svoje jučerašnje obraćanje Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda kako bi kritizirao vlade nekoliko država, uključujući i Burmu, protiv koje je najavio nove sankcije.

Predsjednik je rekao kako će administracija postrožiti ekonomske sankcije i proširiti ograničenja na izdavanje američkih viza burmanskim čelnicima.

U svom govoru američki predsjednik je naglasio potrebu poštovanja sloboda koje su naznačene u Općoj deklaraciji Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima.

Pomoćnici predsjednika Busha govorili su uoči njegova govora da će biti usredotočen na pitanja oko kojih svjetska zajednica može postići sporazum.

Predsjednik je pozvao na jedinstvo u potpori Deklaraciji iz 1948. godine kojom se zemlje članice obvezuju da oslobode svoje stanovnike od tiranije, nasilja, siromaštva i bolesti. Predsjednik Bush je izjavio da će se terorizam i ekstremizam najbolje prevladati tako da se porazi – kako je rekao – "njihova ideologija mraka" te da se ona zamijeni 'vizijom nade'.

Predsjednik Bush je odao priznaje zemljama koje su u novije vrijeme krenule prema slobodi, uključujući Ukrajinu, Kirgistan, Mauritaniju, Sierra Leone i Maroko. Američki predsjednik je dodao da svaka civilizirana zemlja ima odgovornost da se založi za narode koji još pate u diktaturama kao što su Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija i Iran.

Posebni je naglasak u govoru Bush stavio na Burmu gdje se posljednjih dana odvijaju demonstracije protiv vojne vlasti.

Dio predsjednikova govora koji se odnosio na Kubu naveo je delegaciju te zemlje da napusti zasjedanje. Američki je predsjednik rekao kako se dugogodišnja okrutna vladavina diktatora na Fidela Castra približava kraju, te da kako ta zemlja bude ušla u razdoblje tranzicije, Ujedinjeni narodi moraju insistirati na slobodi govora, okupljanja i naposljetku slobodnih izbora.

Američki predsjednik je dodao da svjetska organizacija mora insistirati i na promjenama u Zimbabveu i odgovoriti na izazov savjesti koji predstavlja kriza u Darfuru.

George Bush je rekao kako temeljni ciljevi Ujedinjenih naroda, uključujući oslobađanje naroda od gladi, bolesti i nepismenosti, ne mogu biti ostvareni bez reformi ove organizacije. Dodao je da je američka administracija predana snažnim i vitalnim Ujedinjenim narodima, ali je uznemirena ishodom navodnih reformi agencije svjetske organizacije za ljudska prava.

"Amerikanci su razočarani neuspjehom Vijeća za ljudska prava. To tijelo je ostalo nijemo kad je riječ o represiji režima u Havani, Karakasu, Pjongjangu i Teheranu – dok se prekomjerno usredotočilo na kritike Izraela. Da bi stekli kredibilitet glede ljudskih prava u svijetu, Ujedinjeni narodi moraju prvo reformirati svoje Vijeće za ljudska prava" - rekao je predsjednik Bush.

Američki predsjednik je zatražio od međunarodne zajednice da podrži umjerene čelnike na palestinskim područjima i da stane iza – kako je rekao – mladih demokracija u Libanu, Afganistanu i Iraku…

Jučer se inače Glavnoj skupštini obratio i predsjednik Nikaragve Daniel Ortega koji je kritizirao američkog predsjednika zbog nepoštovanja Fidela Castra i podsjetio da su Sjedinjene Države u prošlosti pokušavale izvršiti atentat na kubanskog čelnika.

Skupštini se jučer obratio i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy koji je rekao da 'Iran ima pravo na korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe', ali da bi dopuštanje Teheranu da se dokopa nuklearnog oružja za svijet bio "neprihvatljiv rizik".