Svijet
0

Bush u posjeti Izraelu početkom januara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Planirano je da američki predsjednik George W. Bush doputuje u posjetu Izraelu 9. januara iduće godine, potvrdili su u utorak navečer Bijela kuća i ured izraelskog premijera Ehuda Olmerta.

Diplomatski zvaničnici u Jerusalemu potvrdili su da je posjeta dogovorena tokom Olmertovih posjeta Bijeloj kući uoči i nakon njihove mirovne konferencije u Annapolisu, javio je Reuters.

Bush, koji se suočava s kritikama što nije zauzeo aktivniji stav prema bliskoistočnim mirovnim naporima, obećao je da će Sjedinjene Države iskoristiti svoj uticaj kako bi pomogle Izraelu i palestinskim vlastima da postignu sporazum.

Bush je posjetio Izrael prije skoro deceniju dok je obavljao dužnost guvernera Teksasa.

Plan putovanja američkog predsjednika tek treba biti zvanično objavljen i nepoznato je da li će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom i namjerava li posjetiti susjedne arapske zemnlje poput Jordana ili Egipta.

Gordon Johndroe, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, nije naveo koje zemlje Bush planira posjetiti. "Predsjednik će posjetiti regiju Bliskog istoka početkom januara. Detalji će uslijediti", izjavio je Johndroe.

Olmert i Bush blisko su sarađivali otkako je Olmert preuzeo dužnost predsjednika početkom 2006. Bush se sastao s Olmertom i Abbasom zajedno i odvojeno u Bijeloj kući prošle sedmice kako bi istaknuo svoj interes da im pomogne u postizanju mirovnog sporazuma.

Bush insisistira na sporazumu između Izraelaca i Palestinaca do kraja 2008. iako neki sumnjaju u njegovo obavezivanje da će ostati angažiran u tome procesu do isteka mandata.