Svijet
0

Bush u Južnu ameriku, Bush iz Južne Amerike

FENA
Američki predsjednik George W. Bush je upravo okončao južnoameričku turneju i malo je toga što bi mogao ubrojiti u uspjeh šestodnevnog obilaska regiona, procjenjuje Guardian od srijede.

Predsjednik se vraća u Washington a da nisu postignuti iole značajniji sporazumi s njegovim domaćinima i bez očiglednih dokaza da je propagandna ofanziva popravila reputaciju koju Amerika uživa u pet država koje je obišao.

Iako se nisu ni očekivali neki značajniji pomaci naprijed, predsjednik Bush se nadao da će, izražavanjem brige za sudbinu siromašnih, uspjeti da omekša neprijateljstvo koje se gaji kako prema njemu lično tako i prema politici administracije koje vodi, posebno u oblasti trgovine i useljavanja, piše Guardian.

Njegove posjete Brazilu, Urugvaju, Kolumbiji, Gvatemali i Meksiku, izabranim zbog tamošnjih relativno prijateljski nastrojenih vlada, obilježene su uličnim demonstracijama i mlakim, ako ne i hladnim ocjenama lokalnih medija.

Predsjednik Venecuele Hugo Chavez, koji se u isto vrijeme kad i Bush našao na regionalnoj turneji, uspio je šefu Bijele kuće oteti dio publiciteta osuđujući, kako ga je nazvao, malog imperijalističkog gospodina sa sjevera, ali, po ocjeni Guardiana, nije uspio Georgea W. Busha uvući u rat riječima niti zabilježiti propagandnu pobjedu.