Svijet
0

Bush u junu na samitu EU - SAD u Sloveniji prije evropske turneje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik George W. Bush posjetit će Sloveniju u junu za samit Evropska unija - Sjedinjene Američke Države, u okviru evropske turneje tokom koje će posjetiti Njemačku, Italiju, Vatikan, Francusku i Veliku Britaniju, objavila je Bijela kuća.

"Bush će započeti svoje putovanje učestvovanjem na godišnjem samitu SAD - EU u Sloveniji", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

"Predsjednik Bush će od 9. do 16. juna putovati Evropom kako bi ojačao transatlantske veze i proslavio trajne prijateljske odnose između naših nacija, utemeljenih na podijeljenim demokratskim vrijednostima", precizira se u saopćenju Bijele kuće, javio je AFP.

Bush, koji će biti u pratnji državne tajnice Condoleezze Rice, sastat će se s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom i slovenskim premijerom Janezom Janšom u rezidenciji na Brdu kod Kranja, blizu Ljubljane, precizirala je slovenska vlada u saopćenju.

Radi se o drugoj Bushovoj posjeti Sloveniji, jer je on već bio u ovoj bivšoj jugoslavenskoj republici tokom svojeg prvog susreta s bivšim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američkog predsjednika primit će 13. i 14. juna u Jelisejskoj palači francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, navodi se u fracuskom saopćenju.