Svijet
0

Bush u Iznenadnoj posjeti Bagdadu

FENA
Predsjednik Sjedinjenih Država George Bush jutros se našao u iznenadnoj posjeti Bagdadu. Ova posjeta uslijedila je drugog dana razgovora koje je predsjednik Bush u Cam Davidu nadomak Washingtona vodio s članovima svog ratnog kabineta.

Drugog dana samita o Iraku, u Camp Davidu bilo je planirano da se u razgovore uključe i članovi nove iračke vlade, ali videovezom iz Bagdada, a za kraj dana bila je najavljena pres-konferencija u Bijeloj kući. Umjesto toga, iznenada je stigla vijest da je predsjednik u Bagdadu i da će obaviti direktne razgovore s članovima nove iračke vlade.

Bush je na aerodrom u Bagdadu sletio danas, a zatim je leteći helikopterom šest minuta stigao u jako utvrđenu "Zelenu zonu" u Bagdadu. Zvaničnici kažu da je i irački premijer Maliki o dolasku američkog predsjednika saznao pet minuta prije susreta, javio je Glas Amerike.

Predsjednik Bush se također tokom boravka u Iraku planira obratiti američkim vojnicima. Ovo je njegova druga posjeta Iraku nakon invazije 2003. godine.

Obraćajući se, prije toga novinarima u Camp Davidu, predsjednik Bush je ponovio da je demokracija na Srednjem istoku vrijedna visoke cijene koju plaćaju Sjedinjene Države. On je također pozvao susjedne zemlje da pruže više pomoći Iraku.

"Irački susjedi trebaju pružiti više pomoći, i mi stalno radimo s našim prijateljima u susjedstvu kako bi ih ohrabrili da podrže novu demokraciju. Ja znam da ima zabrinutosti jer je premijer iz reda šiita, posebno u zemljama gdje su lideri suniti, ali naša poruka je da će Irak pokazati da je moguće da ljudi svih vjera žive zajedno", rekao je Bush.

Predsjednik Bush je podsjetio da su zemlje Srednjeg istoka i izvan regiona obećale pomoć Iraku od 13 milijardi dolara i da Sjedinjene Države očekuju da to obećanje ispune.

On, međutim, nije dao nikakav konretan rok povlačenja američkih snaga.

"Šta god uradimo, bit će zasnovano na situaciji na terenu, i šta god to bude bit će zasnovano na strategiji pobjede. Prema tome, ovo je proces spoznavanja, razumijevanja iračkih mogućnosti, posebno komandne i kontrolne strukture, da vidimo šta trebaju i kako im pomoći da postignu pobjedu", rekao je Bush.

Predsjednik Bush je također rekao da će Sjedinjene Države jednako tragati i za nasljednikom Abu Musaba al-Zaraqawia.

"Mislim da će nasljednik Zarqawija biti na našoj listi onih koje treba privesti pravdi."

Sastanak u Camp Davidu, a sada i nenadna posjeta predsjednika Busha Bagdadu uslijedili su u vrijeme kada adminsitracija nastoji pojačati podršku američke javnosti za nepopularni rat u Iraku koristeći uspješno likvidiranje al-Zarqawija.

Danas će posebno biti zanimljivo čuti šta misli i šta od Amerikanaca traži nova vlada Iraka.