Svijet
0

Bush treba da pokrene pitanje poštivanja ljudskih prava u Vijetnamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik George Bush sastao se u utorak u Bijeloj kući s premijerom Vijetnama Nguyenom Tan Dungom.

Članovi Kongresa i pripadnici vijetnamske zajednice u Americi zatražili su od predsjednika Busha da sa svojim gostom raspravi kršenja ljudskih prava u Vijetnamu.

Na nedavnoj pres-konferenciji ispred zgrade američkog Kongresa predstavnica vijetnamske zajednice u Sjedinjenim Državama Nguyen Ngoc Bich pročitala je proglas o kršenjima ljudskih prava u Vijetnamu, od strane tamošnjeg komunističkog režima.

"Vlada premijera Nguyen Tan Dunga, koju je imenovala komunistička partija Vijetnama, ne predstavlja istinski glas naroda, niti njegove interese. Ona nije izabrana na slobodnim i poštenim izborima", navodi se u ovom proglasu.

Bijela je kuća saopćila da će predsjednik Bush u okviru svog susreta s vijetnamskim premijerom naglasiti značaj ljudskih prava, posebno slobode govora, vjere i udruživanja. Inače, na dnevnom su redu prominentno zastupljena pitanja bilateralne trgovinske razmjene, prenio je Glas Amerike.

Međutim, američki kongresnici – i demokrati i republikanci – žale se da predsjednik do sada nije mnogo učinio kako bi se ublažila represija u Vijetnamu. Članica Zastupničkog doma iz redova demokrata, Loretta Sanchez iz Kalifornije, govori o maltretiranju političkih aktivista, novinara i pisaca kao i vjerskih čelnika: "Vlada Vijetnama zlostavlja, stavlja u kućni pritvor ili zatvara nebrojene mirne građane. Niko od njih nema pravo na suđenje u skladu sa zakonom. To je neprihvatljivo."

Republikanac Chris Smith iz New Jerseya kaže da se u Vijetnamu uopće nije poboljšala situacija s ljudskim pravima iako je to jedna od odredbi američko-vijetnamskog trgovinskog ugovora: "Na površini je, u jednom trenutku, izgledalo da su najgora kršenja građanskih prava možda prestala. I da su neke, najskromnije, reforme ipak moguće. No, iluzije su vrlo skoro bile okončane, kada su u zatvor bili strpani neki od najhrabrijih demokratskih aktivista na svijetu."

Chris Smith posebno ističe primjer izvjesnog Pham Hong Sona koji je zatvoren zbog objavljivanja članka demokratskog sadržaja na Internetu.

Američki kongresnici koji su kritični prema tamošnjem komunističkom režimu smatraju da bi Vijetnam trebao biti kategoriziran kao država u kojoj se masovno krše ljudska prava.

Republikanac iz Virginije Frank Wolf izjavio je na nedavnoj pres-konferenciji na Capitol Hillu da će 'povijest ocijeniti napore sadašnje administracije u promicanju slobode u Vijetnamu.' Za sada, administracija predsjednika Busha zaslužuje čistu jedinicu – rekao je Frank Wolf.