Svijet
0

Bush traži raspodjelu vlasti u Keniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush založio se u subotu za raspodjelu vlasti u Keniji kako bi prestalo nasilje, kao i za "jake" snage UN-a u sudanskoj pokrajini Darfur.

"U vezi s posjetom Condoleezze Rice (Keniji, u ponedjeljak), bitno je da vođe dobiju iz prve ruke poruku SAD-a koji želi da prestane nasilje i dogovor o podjeli vlasti koja će pomoći ovoj zemlji da savlada teškoće", izjavio je američki predsjednik prvog dana svoje afričke turneje koja je počela kratkim slijetanjem u Benin.

Prema riječima glasnogovornika Condoleezze Rice Seana McCormacka, američka državna tajnica treba da u ponedjeljak provede nekoliko sati u Keniji, gdje će razgovarati s predsjednikom Mwai Kibakijem i njegovim protivnikom Railom Odingom koji optužuje predsjednika da je zahvaljujući prevarama ponovo izabran 27. decembra 2007.

U petak je bivši generalni tajnik UN-a Kofi Annan izjavio da su pregovarači "definirali program reformi za novu vladu", ali da je potreban kompromis između dvaju tabora.

U politčko-etničkim sukobima, ubijeno je oko 1.000 ljudi, a oko 300.000 je reseljeno. Duboki etnički i agrarni konflikti u ovoj zemlji, nisu riješeni od sticanja nezavisnosti 1963.

Za Darfur je George W. Bush zatražio "jake" snage UN-a, u kojim bi sudjelovao i SAD. U razgovoru koji je u petak objavio Radio France International, Bush je nazvao "genocidom" krvavi konflikt u Darfuru.