Svijet
0

Bush: Teroristički neprijatelji slijede ideologiju mržnje i smrti

FENA
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je da nanošenje poraza terorizmu u krajnjoj liniji zavisi od pružanja optimistične slike o budućnosti, te da je američka diplomatija od kritične važnosti za osiguranje sigurnosti njenih građana u svjetskoj borbi protiv terorizma.

”Teroristički neprijatelji slijede ideologiju mržnje i smrti. U dugoročnom smislu, jedini način da im se nanese poraz jest nuđenje pozitivne, optimistične vizije, pune nade“, kazao je Bush tokom ceremonije polaganja zakletve za zamjenika državnog sekretara John Negropontea, koji je protekle dvije godine bio na položaju direktora obavještajnih službi, a prije toga služio kao američki ambasador u Iraku i Ujedinjenim nacijama.

Bush je rekao da će Negroponte djelovati kao glavni operativni funkcioner State Departmenta i da će zajedno sa Condoleezzom Rice i direktorima drugih federalnih agencija osiguravati da Amerika govori jednim glasom.

Američki predsjednik je pohvalio Negroponteov rad na položaju direktora obavještajnih službi, rekavši da je unaprijedio sposobnost Sjedinjenih Država da prikupljaju i analiziraju informacije.

”Žao mi je što dolaskom u State Department više neće svakoga jutra biti u Ovalnom kabinetu, kako bi svoju mudrost podijelio sa mnom. A on te mudrosti ima mnogo. Snažno pozivam mlađe diplomate da se upišu u njegov kalendar da bi im objasnio kako da najbolje rade svoj posao. Ja sam učinio isto“, kazao je Bush, prenio je Glas Amerike

Negroponte kasnije ove sedmice putuje u Japan, Kinu i Južnu Koreju radi diskusija o borbi protiv terorizma i o situacijama u Iraku, Iranu, Afganistanu i Sjevernoj Koreji.