Svijet
0

Bush tajno dozvolio kopnene napade u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush tajno je dozvolio da američka vojska izvodi kopnene vojne operacije u Pakistanu, bez prethodnog dogovora s Islamabadom, tvrdi New York Times na svojoj internetskoj stranici, pozivajući se na visoke američke zvaničnike.

Prema neimenovanim američkim zvaničnicima, SAD će upozoriti Pakistan o izvođenju operacija na njegovom teritoriju, ali neće tražiti dopuštenje.

Njujorški dnevni list smatra da pristanak koji je dao predsjednik Bush za ove specijalne operacije na teritoriju jedne od ključnih američkih saveznica u "borbi protiv terorizma" obilježava preokret.

Bushova administracija se dugo konfrontirala s Islamabadom oko načina na koji se vodi borba protiv Al-Qaide i talibanskih boraca, posebno u pakistanskim plemenskim zonama gdje su pobunjenici postavili pozadinske baze.

"Situacija u plemenskim zonama se ne može tolerirati", izjavio je jedan visoki američki zavničnik koji je želio da ostane anoniman.

"Treba da budemo borbeniji. Naređenja su izdata", navodi se članku.

New York Times piše da su američki zvaničnici mjesecima raspravljali da li da dozvole upade u Pakistan, nakon upozorenja američkih obavještajnih službi o konsolidiranju Al-Qaide i drugih grupa na sjeverozapadu Pakistana.

Članak je objavljen nakon što je Islamabad optužio 3. septembra međunarodne snage, najvjerovatnije američke, s bazom u Afganistanu, da su izvele napad na jedno selo na sjeverozapadu njegovog teritorija i da su tu ubili 15 civila.

Pakistan je oštro kritzirao te napade, a u srijedu je zapovjednik glavnog štaba pakistanske vojske general Ashfaq Kayani upozorio da će se "suverenitet i teritorijalni integritet zemlje braniti po bilo koju cijenu i da nikakvim stranim snagama nije dopušteno da izvode operacije unutar Pakistana".