Svijet
0

Bush stigao u Sloveniju na summit EU-SAD

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u ponedjeljak oko 21 sat u Sloveniju, gdje će se u utorak održati godišnji summit Europske unije i SAD-a.

U ljubljanskoj zračnoj luci "Jože Puènik" američkog predsjednika Busha, koji je dolaskom u Sloveniju počeo osmodnevnu turneju tijekom koje će posjetiti nekoliko europskih država, dočekao je slovenski premijer Janez Janša.

Bush se zatim uputio na Brdo kod Kranja, gdje će prespavati i gdje se sutra održava europsko-američki sastanak na vrhu posvećen pitanjima globalne sigurnosti, klimatskim promjenama, energetici i kriznim žarištima u svijetu. Na summitu će, kako je najavilo slovensko predsjedništvo EU-a, biti riječi i o stanju na području zapadnog Balkana.

Večeras Bush nema predviđenih susreta s domaćinima, a sutra će se uoči početka summita odvojeno sastati sa slovenskim premijerom i predsjednikom Danilom Tuerkom.

Nakon toga održat će se sastanak na kojemu će sudjelovati Bush, Janša i predsjednik Europske komisije Jose Manuiel Barroso, a zatim i plenarno zasjedanje nakon kojega će na konferenciji za tisak biti predstavljeni zaključci sastanka.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak da je tekst završne izjave sa summita proteklih dana usklađen.

Bush će u utorak popodne oko 17 sati s ljubljanskog aerodroma otputovati u Njemačku, drugu postaju svoje europske turneje.