Svijet
0

Bush: "Sredit ćemo problem ilegalnog useljavanja..."

FENA
Predsjednik George W. Bush poduzima korake za pojačanje sigurnosti južne granice Sjedinjenih Država i traži od Kongresa podršku za sveobuhvatnu reformu imigracijskog sistema.

On želi utrošiti daljnje dvije milijarde dolara na sigurnost granice i razmjestiti i do šest hiljada pripadnika Nacionalne garde kao pomoć civilnoj službi nadzora granice.

Dok u Kongresu rasprava o imigraciji ulazi u novu fazu, predsjednik se obratio američkom narodu, pozvavši na višestrani pristup zaustavljanju ulaza ilegalnih useljenika u SAD: "Sredit ćemo probleme stvorene ilegalnim useljavanjem i napraviti sistem koji će biti siguran, u skladu sa zakonom i pravedan."

U govoru putem televizije, prenosi VOA, predsjednik Bush je govorio o koracima koji su već poduzeti u cilju poboljšanja sigurnosti granica. Kako je rekao, ostvareno je poboljšanje, ali ne dovoljno.

Bush je govorio o planovima da do kraja 2008. godine bude uposleno još šest hiljada djelatnika granične službe. Tokom sljedećih nekoliko godina, dok novi regruti budu na obuci, ispomoć će pružati snage Nacionalne garde.

"Sjedinjene Države neće militarizirati južnu granicu. Meksiko je naš susjed i prijatelj. Nastavit ćemo surađivati na poboljšanju sigurnosti s obje strane granice kako bismo se suočili sa zajedničkim problemima, poput krijumčarenja droga, zločina, kao i smanjenja ilegalnog useljavanja", kazao je Bush.

No, naglasio je predsjednik Bush, čuvanje granice, premda ključno, nije dovoljno. Još jednom on je pozvao zakonodavce da usvoje njegov prijedlog o gostujućim radnicima, koji bi pružio privremeni zakoniti status onima koji su voljni obavljati slabo plaćene poslove.

Zakonska mjera o kojoj se trenutno govori u Senatu stvorila bi mehanizam kojim bi mnogi od oko 12 milijuna nezakonitih useljenika, koji već jesu u zemlji, dobili priliku za sticanje državljanstva.

Oni bi morali platiti globe, biti zaposleni s korijenima u američkoj zajednici u kojoj žive, naučiti engleski, a kada jednom udovolje svim tim kriterijima, mogu dati zahtjev za državljanstvo, u redu iza onih koji su zakonito došli u zemlju. Taj je prijedlog podijelio i javnost i Kongres.

U svom govoru Bush je pozvao sve koji su uključeni u raspravu o imigraciji da se drže glasa razuma i uzajamnog poštovanja. Kako je rekao, važno je misliti na to da će odluka koja bude donesena u Washingtonu imati odraza na stvarne živote. On je naglasio da svako ljudsko biće ima dignitet i vrijednost bez obzira na ono što piše na njihovim dokumentima o državljanstvu.