Svijet
0

Bush smjenjuje vodeće generale koji se bave iračkim ratom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush prodrmao je tim koji provodi njegovu vojnu i diplomatsku strategiju u Iraku dok se priprema da objavi nove smjernice za rat koji bjesni skoro četiri godine.

Bush će smijeniti generala Johna P. Abizaida, vodećeg američkog zapovjednika na Bliskom istoku, i generala Georgea Caseya, vodećeg generala u Iraku, u predstojećim sedmicama, sudeći po medijskim izvještajima. Preoblikovanje tima za nacionalnu sigurnost njegove administracije već je u toku, javio je AP.

Bush želi zamijeniti Abizaida generalom Williamom Fallonom, vodećim američkim zapovjednikom na Pacifiku, a Caseyja će zamijeniti general pukovnik David Petraeus, koji je predvodio napore na obuci iračkih snaga sigurnosti, navodi se u medijskim izvještajima, koji se pozivaju na zvaničnike administracije.

Davanje Fallonu i Petraeusu vodeće vojne položaje na Bliskom istoku pomoglo bi Bushu da ustvrdi kako je uzeo novi pristup regiji i pomogao u otvaranju puta da okrene politiku u drugom pravcu. I Casey i Abizaid izrazili su rezerviranost mogućom efikasnošću snaženja obima snaga u Iraku.

Na konferenciji za novinare u četvrtak Bush je izjavio da će se obratiti naciji iduće sedmice dugo očekivanim govorom o narednim koracima u Iraku. Rat je bio ključni faktor republikanskog poraza u Kongresu i Bushovog pada popularnosti u javnosti. Više od 3.000 pripadnika američke vojske izgubilo je živote u ratu.

"Bit ću spreman da iduće sedmice izložim strategiju koja će pomoći Iračanima da postignu cilj zemlje koja može vladati, održavati se i braniti sama. Još prolazim kroz konsultacije", izjavio je američki predsjednik. Neki članovi Kongresa pozvani su u petak u Bijelu kuću radi rasprava o Iraku.

Komentirajući slanje više vojnika koji bi se bavili rastućim nasiljem u Iraku, Bush je izjavio: "Jedna stvar je sigurna: želim osigurati da misija bude jasna i konkretna i da se može ostvariti." Visoki generali upozorili su protiv slanja dodatnih trupa dok se ne definira njihova uloga.

Abizaid i Case s vremena na vrijeme izražavali su skepticizam prema povećanju obima američkih snaga u Iraku.