Svijet
0

Bush: Smaknuće Sadama Huseina osvetnički čin

FENA
Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je u utorak da je pogubljenje bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina "osvetnički čin" koji otežava okončanje nasilja koje razara tu zemlju.

Bush je izjavio za državnu televiziju PBS da je vješanje bivšeg diktatora "pojačalo sumnje" u iračkog premijera Nurija al-Malikija i jasno pokazalo da njegova vlada "još mora sazrijevati".

Američki predsjednik je rekao da je bio "zadovoljan" odvijanjem sudskog procesa Sadamu Huseinu i njegovim suradnicima, pogubljenim ovog vikenda, ali je dodao da je iračka vlada pokazala da je "nespretna" u vođenju samog čina vješanja bivšeg diktatora, 30. decembra.

"Trenutak njegovog smaknuća izgledao je kao čin osvete, što je poslalo lošu poruku američkom narodu i međunarodnom javnom mnijenju", rekao je on.

"To je pokazalo da je Malikijevoj vladi potrebna određena zrelost", dodao je Bush.

Detaljan piratski videosnimak koji pokazuje čin pogubljenja otkriva kako je bivši predsjednik bio vrijeđan, a uzvikivanje imena njegovog šiitskog neprijatelja, radikalnog vođe Moqtada Sadra, šokiralo je svijet i izazvalo gnjev unutar sunitske zajednice.

Predsjednik Bush, koji je prošle sedmice objavio novi plan o Iraku, kazao je na PBS-u kako pitanja je li Malikijeva vlada doista vlada nacionalnog jedinstva i je li ozbiljna vlada u ljudima pojačava nedoumice i dodao kako je Amerikance sada teže uvjeriti da je to vlada koje želi ujediniti zemlju i krenuti naprijed.

"Smaknuće Sadama Huseina je ipak značajan moment jer on zatvara jedno užasno poglavlje i daje vladi šansu da krene dalje", dodao je on.

Bush je nastupio na PBS-u dan poslije intervjua TV mreži CBS, u sklopu medijske kampanje jačanja podrške javnosti novom planu za rat u Iraku koji je objavio prošle srijede.

Ispitivanja javnosti, provedena od tada, pokazala su da se 60 do 70 posto Amerikanaca protivi ključnom elementu toga plana - slanju dodatnih 21.500 američkih vojnika u Irak.