Svijet
0

Bush: Sirija i Iran podržavaju terorizam

FENA
Američki predsjednik George W. Bush, u saopćenju izdanom povodom 25. godišnjice bombaškog napada na američku ambasadu u Bejrutu, optužio je Iran i Siriju da podržavaju terorizam i podrivaju demokratiju u Libanu.

"Od napada u Bejrutu mi i građani mnogih drugih zemalja pretrpjeli smo brojne napade Hezbollaha i drugih terorista koje podržavaju režimi u Teheranu i Damasku i koji koriste teror i nasilje protiv nedužnih civila", rekao je Bush u četvrtak uvečer.

"Sve zemlje bi trebalo da osude takve brutalne napade i priznaju kako je namjerno uzimanje civila za mete nemoralno i neoprostivo", dodao je američki predsjednik, prenosi DPA.

U bombaškom napadu na ambasadu SAD-a 18. aprila 1983. godine poginule su 52 osobe - 35 Libanaca i 17 Amerikanaca.

To je u to vrijeme bila najsmrtonosnija teroristička akcija protiv SAD-a, mada je ubrzo uslijedio niz sličnih napada, uključujući onaj krajem iste godine na vojnu bazu u Bejrutu, u kojem je poginuo 241 američki vojnik, 58 francuskih vojnika i šest civila.

Odgovornost za te napade preuzela je organizacija Islamski džihad, koju Washington smatra pretečom šiitskog pokreta Hezbollah.

Bush je podsjetio da je libanski narod već tri decenije suočen s nasiljem.

"Usprkos tome, oni i njihovi čelnici nastavljaju ulagati napore radi mirne i demokratske budućnosti, iako Sirija, Iran i drugi neprijatelji Libana pokušavaju da podriju demokratiju i institucije u toj zemlji", ocijenio je on.

Američka vlada će, kazao je Bush, nastaviti da podržava prozapadnu vladu libanskog premijera Fouada Siniore i libanski narod, koji se bore za očuvanje suvereniteta i nezavisnosti.