SAD
0

Bush se nada da će ga pamtiti kao osloboditelja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
George W. Bush nada se da će ga historija zapamtiti kao američkog predsjednika koji je oslobodio milione Iračana i Afganistanaca, kao čovjeka koji je radio za mir i nikada nije prodao dušu radi stjecanja političkih poena.

"Volio bih da me upamte kao predsjednika koji je oslobodio 50 miliona ljudi i pomogao u postizanju mira", navodi Bush u nedavnom intervjuu koji je objavila Bijela kuća.

"Volio bih ostati upamćen kao osoba koja, prvo i prije svega, nije prodala dušu kaklo bi stekla političke poene. Došao sam u Washington sa sistemom vrijednosti i odlazim iz njega s istim tim sistemom", izjavio je Bush.

On je također kazao kako želi ostati upamćen kao predsjednik koji je pomagao pojedincima, "koji je okupljao ljude da pomažu svojim susjedima; da predvodi napore u borbi protiv HIV/AIDS-a i malarije na mjestima poput afričkog kontinenta; da pomaže starcima da dobijaju svoje lijekove na recept a medicinska zaštita bude dio osnovnog paketa".

Bush je izjavio da je svakog dana svoga osmogodišnjeg mandata konsultirao Bibliju i da je nalazio utjehu u vjeri.

"Savjetovao bih ipak političarima da budu pažljivi prema korištenju religije u javnosti", izjavio je američki čelnik u intervjuu sa svojom sestrom Dorom Bush Koch snimljenog u okviru programa usmene historije poznatog pod nazivom Storycorps.

Dok mu se drugi mandat primiče kraju, Bush se šalio da će mu nedostajati neke od pogodnosti koje je imao kao predsjednik kao što je putovanja avionom Air Force One, koji se nikada nije našao u saobraćajnoj gužvi, i predsjednička rezidencija u Camp Davidu.

On je, međutim, izjavio kako mu je drago što odlazi u sjenu.

"Iskreno, neće mi toliko nedotajati eksponiranje u javnosti. Biti predsjednik bilo je sjajno iskustvo, ali je lijepo gledati tu svjetlost negdje drugdje", kazao je.

Intervju koji je Bush snimio s prvom damom Laurom Bushom bit će pohranjen u biblioteci Kongresa i muzeju posvećenom Bushovom mandatu predsjednika SAD-a.