Svijet
0

Bush se i dalje nada sporazumu o miru do kraja 2008.

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush, koji je u srijedu doputovao u Izrael u nadi da će podstaknuti ozbiljne pregovore između Izraelaca i Palestinaca, izrazio je očekivanje da će mirovni sporazum dvaju naroda biti postignut do kraja njegova mandata.

"Dolazim kao optimist i realna osoba - realna u shvatanju kako je za svijet važno da se bori protiv terorista i suprotstavi onima koji bi ubijali nevine da ostvare političke ciljeve", izjavio je Bush na početku sastanka s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom u Jerusalemu.

Bush je također rekao da su i SAD i Izrael na meti terorista, uporedivši borbu protiv terorista s Drugim svjetskim ratom. Istovremeno je objasnio da je došao "s velikim nadama" i da će "uloga SAD-a biti da gaji viziju mira", prenijele su agencije.

Precizirao je da će uloga izraelskoga i palestinskog rukovodstva biti da rade ono što je neophodno da se ta vizija ostvari.

Peres je sa svoje strane istaknuo da je vrijeme dragocjeno u postizanju mira na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abbas su prije šest sedmica na skupu u Annapolisu, u SAD-u, postavili cilj da sklope mirovni sporazum o palestinskoj državi do kraja ove godine.

Bushova strategija na samom izmaku predsjedničkog mandata jeste da izvrši pritisak na obje strane kako bi se taj cilj ostvario.