Svijet
0

Bush: Ruske akcije potpuno neprihvatljive

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George Bush rekao je da su ruske akcije u Gruziji bile "potpuno neprihvatljive" i da Moskva mora da okonča krizu.

"Svijet je s uzbuđenjem gledao kako Rusi vrše invaziju na suverenu susjednu državu i prijete demokratskoj vladi koju je izabrao njen narod", rekao je Bush u redovnom subotnjem obraćaju naciji preko radija.

"Taj čin je potpuno neprihvatljiv za slobodne zemlje svijeta", rekao je Bush.

Ovo je bila druga Bushova izjava o krizi vezanoj za Gruziju, što je znak američke zabrinutosti zbog ruskih namjera, javio je u subotu Reuters.

Moskva je poslala vojnike u Gruziju kao odgovor na akciju Tbilisija koji je prošle sedmice uputio svoje snage u Južnu Osetiju s ciljem da preuzme tu otcijepljenu oblast.

Bush je rekao da će američkog državnog sekretara Condoleezze Rice poslati u Brisel naredne sedmice i da ona tamo treba da razgovara s ministrima spoljnih poslova zemalja NATO-a i čelnicima Evropske unije.

Rice je ove sedmice posjetila glavni grad Gruzije - Tbilisi, i Francusku, koja je posredovala u prekidu vatre, a na putu je za CRAWFORD u američkoj državi Teksas gde će se sastati s Bushom na njegovom ranču ovog vikenda.

"Da bi počela da popravlja štetu u svojim odnosima sa SAD-om, Evropom i drugim državama, i počela da zauzima svoje mjesto u svijetu, Rusija mora da djeluje u pravcu okončanja krize", rekao je Bush.