Svijet
0

Bush: Rat neće biti gotov dok ne pobijedimo mi ili ekstremisti

FENA
Predsjednik George Bush je u utorak, povodom pete godišnjice terorističkih napada u SAD-u, pozvao Amerikance na jedinstvo u ratu protiv terorizma, nazvavši taj sukob "presudnom ideološkom bitkom 21. vijeka".

"Amerika nije tražila ovaj rat i svaki Amerikanac želi da je rat već okončan. I ja to isto želim. Ali, rat nije gotov i neće biti sve dok ne pobijedimo mi ili ekstremistijedimo", rekao je Bush obraćajući se naciji iz Bijele kuće.

Amerikanci su bili ujedinjeni u danima nakon 11.septembra, a zemlja je ubrzo krenula u rat. Međutim, razilaženja oko Iraka su stvorila napetosti, a gorčina je prilično vidljiva u trenutnoj kampanji pred kongresne izbore.

Predsjednik Bush se nije u sinoćnjem govoru obratio svojim kritičarima; umjesto toga, on je prizvao sjećanja na 11. septembra u nastojanjima da podsjeti Amerikance da je opasnost u Iraku i na cijelom Bliskom istoku – vrlo velika.

"Naša zemlja je podnijela iskušenja – i mi ćemo se suočiti s teškoćama u budućnosti. Pobjeda u ovom ratu zahtijeva odlučne poteze ujedinjene zemlje. Zato moramo ostaviti postrani razlike i raditi zajedno kako bi postigli cilj koji nam je povijest dala", kazao je Bush

Bush je rekao da je pobjeda u Iraku od ključne važnosti, uz objašnjenje da Saddam Hussein nije bio povezan s terorističkim napadima od 11. septembra, ali da je predstavljao prijetnju. Međutim, nije rekao o kakvoj je prijetnji riječ.

Bush je naglasio da je al-Qaidin vođa, Osama bin Laden, nazvao bitku za Irak "trećim svjetskim ratom" te je obećao da nikada neće predati Irak teroristima poput Bin Ladena.

U vrijeme kada odlučnost njegove administracije u hvatanju Bin Ladena izaziva sumnje Amerikanaca, predsjednik je govorio o vlastitoj odlučnosti da uhvati terorističkog vođu: "Osama bin Laden i drugi teroristi se još uvijek kriju. Naša poruke njima je jasna: Bez obzira koliko dugo bude trajalo, Amerika će vas pronaći i privesti pravdi!"

Bush je naglasio kako griješe oni koji misle da bi povlačenjem iz Iraka nestalo opasnosti od terorističkih napada na SAD.

"Oni nas ne bi pustili, već bi nas slijedili. Sigurnost Amerike ovisi o rezultatu borbe na ulicama Bagdada", rekao je Bush.

Predsjednik Bush je rekao da su za Sjedinjene Države teroristički napadi od 11. septembra 2001.godine bili više od tragedije te da su ti napadi izmijenili način na koji Amerikanci gledaju na svijet.

"Tog kobnog dana vidjeli smo lice zla. Pobjeđivali smo zlo ranije i učinit ćemo to ponovno", rekao je na kraju svog obraćanja naciji predsjednik Bush.