Svijet
0

Bush prvi put pozvao na okončanje Izraelske okupacije

FENA
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u četvrtak u Jerusalemu prvi put javno da mora prestati izraelska okupacija arapske zemlje, započeta 1967. godine, kako bi se osnovala palestinska država.

"Mora biti kraja okupacije koja je započela 1967. Sporazumom se mora osnovati Palestina kao domovina palestinskog naroda, kao što je Izrael domovina jevrejskog naroda", kazao je Bush.

Sumirajući dvodnevne odvojene sastanke s izraelskim čelnicima i palestinskim zvaničnicima, Bush je ocijenio da će za mirovni sporazum dvaju naroda biti neophodne "bolni politički ustupci".

Naglasio je također da će dogovor o jednom od gorućih nesporazuma između Izraela i Palestinaca - o statusu Jerusalema - biti težak.

Američki predsjednik je naglasio da palestinska država mora biti održiva i povezana, precizirajući da Palestinci zaslužuju nešto više od zemlje koja liči na švicarski sir.

Izraelski mediji ističu kako je Bush rekao da će ta država biti rješenje za problem palestinskih izbjeglica iz rata 1948. godine kada je stvoren Izrael.

Bush je istovremeno ponovio posvećenost SAD-a sigurnosti Izraela unutar granica koje se mogu braniti i pozvao arapske zemlje na približavanje Izraelu, u potezu koji već odavno kasni.

"Sada je vrijeme da se napravi težak izbor", ocijenio je Bush po povratku iz prve posjete Zapadnoj obali u svojstvu američkog predsjednika.