Svijet
0

Bush proziva svijet zbog šutnje o zloupotrebama na Kubi

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u petak je prozvao međunarodnu zajednicu zbog prešućivanja kršenja ljudskih prava i političkih sloboda na Kubi, ističući kao primjer "malu skupinu hrabrih država" koje to ne čine, uključujući SAD i osam zemalja istočne Evrope.

"Nažalost, popis zemalja koje podržavaju kubanski narod je više nego prekratak, a demokracije koje nedostaju na tom popisu vrlo su uočljive", rekao je Bush u Bijeloj kući, u povodu primanja kubanskog disidenta Miguela Siglera Amaye i njegove supruge Josefe Lopez Pene.

"Malu skupinu hrabrih država" koje zagovaraju slobode na Kubi, po Bushevim riječima, osim SAD-a čine Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Slovačka i Slovenija.

Većina ostalih zemalja ima "žalosnu i čudnu naviku" da čini malo kako bi govorila protiv zlouporaba na Kubi, rekao je Bush, nazivajući jedno od posljednjih komunističkih državnih uređenja na svijetu "tropskim gulagom".

U ožujku 2003., Miguel Sigler Amaya je zajedno s desecima prodemokratskih aktivista na Kubi uhićen i osuđen kao neprijatelj države na kazne i do 20 godina zatvora, što je Bush nazvao "tragičnim trenutkom u povijesti Kube".

Amaya je oslobođen 2006. i protjeran s Kube zajedno sa suprugom, no 75 osuđenih aktivista još je u zatvorima, uključujući i njegovu braću Ariela i Guida Siglera Amayu.

Za promjenu vodstva na Kubi, gdje je Raul Castro nedavno zamijenio oboljelog brata Fidela, Bush je rekao da predstavlja samo "zamjenu jednog diktatora s drugim", te da je to "isti sustav, ista lica i ista politika koja je Kubu dovela u bijedu".

Predbacio je međunarodnoj zajednici da je pozdravila prošlotjedno kubansko potpisivanje Konvencije UN-a o građanskim i političkim pravima, dok je prešutila istodobna uhićenja desetina mladih ljudi na Kubi, samo zato što su nosili narukvice s natpisom 'Promjena', javljaju agencije.